Actualitate

NTV Moldova pierde în primă instanță un alt dosar ce vizează sancțiuni pentru neasigurarea informării corecte

Judecătoria Chișinău a respins recent contestația NTV Moldova împotriva deciziei Consiliului Audiovizualului (CA) de a amenda cu 25.000 de lei postul de televiziune pentru că a nu a asigurat informarea corectă a publicului.  Sancțiunea a fost aplicată în legătură cu o știre din luna iunie 2022, care viza subiectul citării soției fostului președinte de țară, Igor Dodon, pentru a fi pusă sub învinuire.

Decizia contestată de NTV Moldova a fost emisă în cadrul ședinței CA din 8 iulie 2022, în cadrul căreia a fost examinată sesizarea venită din partea WatchDog.md. Organizația petiționară a semnalat că postul TV a manifestat lipsă de imparțialitate și echilibru atunci când a difuzat, la 13 iunie 2022, o știre despre faptul că Galina Dodon a fost citată la Procuratură. 

Raportul de monitorizare al CA a atestat abateri de la obligația de a asigura informarea corectă a publicului. Autoritatea a relevat că NTV Moldova a inclus în știrea difuzată declarațiile lui Igor Dodon, care au fost preluate de pe o rețea de socializare și care vizau punerea sub învinuire a Galinei Dodon. Fostul președinte de țară menționa că „dorința de răfuială asupra oponentului politic o împinge” pe președinta Maia Sandu să-i „atace soția, copiii, mama, rudele apropiate”. CA a constatat că poziția președintei referitoare la declarația ce o vizează nu a fost prezentată, fapt ce constituie o încălcare a obligației de a prezenta principalele puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică. 

Decizia de sancționare a Exclusiv Media, compania fondatoare a postului NTV Moldova, cu o amendă în mărime de 25.000 de lei a fost luată cu votul a cinci membri CA din cei șase prezenți. 

Contestația NTV Moldova împotriva sancțiunii impuse de CA a fost respinsă de magistratul  Grigorii Cazacu de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la 26 octombrie. Hotărârea instanței poate fi atacată de postul NTV Moldova la Curtea de Apel Chișinău.

Show More

💬 ...

Back to top button