Actualitate

Moldova 1 a pierdut la CSJ litigiul împotriva CA pe marginea unei sancțiuni pentru neindicarea sursei imaginilor video

Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul Teleradio-Moldova într-un dosar inițiat de compania publică împotriva Consiliului Audiovizualului (CA) pentru o sancțiune impusă în cadrul campaniei electorale din noiembrie 2023, când Moldova 1 difuzat imagini fără indicarea sursei de proveniență a acestora. Decizia a fost emisă pe 6 februarie și este irevocabilă.

Sancțiunea vizată în litigiu, în mărime de 5.000 de lei, a fost dictată de CA în contextul monitorizării postului public de televiziune în perioada 13-17 noiembrie 2023, în contextul campaniei electorale locale din 5 noiembrie. Autoritatea a identificat că mai multe subiecte difuzate de Moldova 1 nu au fost însoțite de sursa de proveniență a imaginilor, așa cum prevede Codul serviciilor media audiovizuale, precizează Consiliul.

După ce TRM s-a plâns în justiție, magistrații primei instanței și cei ai Curții de Apel au respins pretențiile. Pe 6 februarie 2024, instanța supremă a declarat inadmisibil recursul depus de Teleradio Moldova împotriva hotărârii din 17 ianuarie 2024 a Curţii de Apel Chişinău, prin care s-a respins ca neîntemeiată acțiunea privind anularea parțială a Deciziei CA din 24 noiembrie 2023, înaintată de furnizorul public național de servicii media.

Instituția media a mai fost sancționată cu avertizare publică pentru același tip de încălcare, printr-o decizie a CA din 3 noiembrie 2023. Problema neindicării sursei pe imaginile video preluate la Moldova 1 a fost constatată și de Centrul pentru Jurnalism Independent, fiind identificată drept cea mai frecventă abatere în perioada 1 – 7 decembrie 2023. Practic nicio știre cu tematică externă nu a inclus pe imaginile difuzate sursa primară de unde acestea au fost preluate, concluzionau autorii raportului de monitorizare.

Show More

💬 ...

Back to top button