Actualitate

Modificările legislative ce au readus TRM sub control parlamentar ar urma să fie revizuite anul viitor, susține președinta comisiei pentru mass-media

Felicia Nedzelschi

Până la sfârșitul anului 2025 deputații ar urma să revizuiască amendamentele din legislația audiovizuală care au readus, în toamna anului 2021, furnizorul public de servicii media sub control parlamentar și au intervenit peste mecanismele ce garantau independența Consiliului Audiovizualului (CA) și a Teleradio-Moldova (TRM). Este precizarea președintei comisiei parlamentare pentru mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, în contextul mai multor recomandări dintr-un studiu lansat recent de organizația Freedom House în Moldova, care evaluează cadrul legal din domeniu în raport cu standardele internaționale. 

CONSTATĂRILE EXPERTEI

În aprilie 2024, experta în legislație și politici media Deirdre Kevin a realizat un studiu în care analiza lacunele legislației din domeniul audiovizual în raport cu mai multe standarde europene și internaționale. Printre numeroasele concluzii se regăsește și constatarea că directorul general al TRM nu ar trebui să fie numit de Parlament, ci de organul de conducere al furnizorului public – CSD. „Prevederile actuale în acest sens nu sunt în conformitate cu standardele și practicile europene”, susține autoarea raportului, iar controlul politic asupra acestui proces ar fi deja mult prea mare, având în vedere că cinci din șapte membri ai CSD sunt numiți și ei de organele politice (Parlament, Guvern și Președinție).

În același timp, trebuie să existe claritate în ceea ce privește organizarea concursului public pentru această poziție, dar și criterii clare de selecție ale candidatului potrivit. 

Kevin a atras atenția și la modalitatea de demitere a membrilor CSD, care se face în baza raportului de activitate anual, prezentat în plenul Legislativului. „Este un instrument foarte arbitrar, care poate fi folosit în mod abuziv și care ar trebui eliminat”, conchide ea. 

COMENTARIILE COMISIEI DE PROFIL 

„Experta are dreptate. Mai mult, eu aș continua gândul și aș sugera ca nici CSD să nu fie numit de Parlament”, consideră vicepreședinta comisiei parlamentare de profil, Adela Răileanu. Reprezentanta opoziției a amintit despre faptul că angajații TRM au protestat acum 20 de ani pentru a ieși de sub control politic și a făcut trimitere la amendamentele din legislația audiovizuală, adoptate în 2021. 

„Este grav că în perioada unei guvernări care se declară europeană, se modifică legislația și această instituție trece din nou sub un control politic, eu așa îi spun, pentru că i se supune Parlamentului. Dar mai grav e că deja de două ori comitetul de miniștri al Consiliului Europei a solicitat Republicii Moldova să revizuiască această lege. Nu s-a întreprins nimic în acest sens, majoritatea nu a ținut cont de această solicitare”, a spus Răileanu. 

Deputata fracțiunii BCS crede că formula care a existat până în 2021 trebuie să reintre în vigoare. „Să se selecteze CSD și el să desemneze directorul general, directorii Radio Moldova și Moldova 1. Asta cel puțin ar oferi o mai mare independență conducătorului acestei instituții. Or, altfel, e grav”, crede ea.

De cealaltă parte, deputata PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta comisiei de profil din Legislativ, afirmă că majoritatea parlamentară va schimba procedura de selectare și numire atât a membrilor Consiliului Audiovizualului, cât și a CSD și a managementului TRM. „Termenul limită pentru a face asta este sfârșitul anului 2025, dar evident că noi o vom face și ceva mai devreme. Important este ca aceste entități să aibă inamovibilitate, adică membrii lor să nu poată fi demiși în mod abuziv. Dar cred că vom veni și cu modificări la competențele persoanelor care pot ocupa aceste funcții”, a precizat Nicolaescu-Onofrei pentru Media Azi.

Ea a justificat legislația criticată prin faptul că „atunci când a fost schimbată legea, a fost o situație drastică”. „Chiar toată lumea a recunoscut că acel Consiliu [al Audiovizualului, n.r.] care era în perioada plahotniucistă nu-și făcea treaba și trebuia demis”, a mai adăugat ea. 

Show More

💬 ...

Back to top button