Externe

Manana Aslamazyan, figură-cheie în dezvoltarea televiziunii în Rusia, a murit într-un accident de mașină

Manana Aslamazyan, fosta șefă a organizației Internews din Rusia și una dintre figurile-cheie în dezvoltarea știrilor TV în Rusia și în CSI, a murit pe 30 august, lovită de o mașină în Erevan, Armenia. Ea avea 70 de ani, scrie The Moscow Times.

Sursa precizează că Aslamazyan a venit la Internews în 1991, după o carieră în teatru și, datorită energiei și dedicării sale, a făcut din această organizație neguvernamentală cel mai important centru de formare pentru jurnaliști și directori de televiziune.

Cea mai mare parte a activității inițiale a Internews a fost cu noile posturi de televiziune apărute în orașele regionale din Rusia. În cadrul seminariilor și atelierelor de lucru cu specialiști din întreaga lume și din Rusia, a lucrat cu jurnaliști în devenire, editori, operatori de cameră, tehnicieni de sunet și administratori de stații de televiziune. Posturile care au lucrat cu Internews se numărau printre cele mai bune și premiate televiziuni din țară.

Aslamazyan și Internews – și succesorul său Obrazovannîe media (din rusă, Mass-media educată) – au continuat să lucreze în țările din fosta Uniune Sovietică până în 2007. În acel an, Aslamazyan a fost reținută la sosirea pe Aeroportul Șeremetievo pentru o încălcare minoră a regimului valutar. A avut loc o percheziție la Obrazovannîe media, în timpul căreia au fost confiscate toate computerele și documentele. Organizația a fost ulterior lichidată, în ciuda protestelor a mii de jurnaliști ruși.

La Erevan, ea a ajutat la organizarea Artdocfest, condus de Vitali Manski în Riga, Letonia.

În 2002, a primit premiul Mediamanager al Rusiei „pentru servicii speciale aduse dezvoltării afacerilor media”. În 2010, Aslamazyan a primit un premiu special al Academiei de Televiziune Rusă pentru contribuția personală la dezvoltarea televiziunii ruse și la formarea de profesioniști pentru televiziunile regionale. Aproape că nu există niciun profesionist în televiziunea rusă care să nu fi beneficiat de ajutorul lui Aslamazyan și al organizațiilor pe care le-a condus, potrivit aceleiași surse.  

„Vestea morții sale a fost anunțată pe Facebook de către jurnalistul Victor Muchnik, care urma să o întâlnească în seara în care a murit. Rețelele sociale s-au umplut de sute de omagii și amintiri”, mai scrie The Moscow Times.

Show More

💬 ...

Back to top button