Actualitate

Lipsa moderării comentariilor cititorilor ce încalcă normele etice și legale, în continuare o problemă

O monitorizare a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), efectuată în cadrul proiectului „Scoateți trolii afară!” (în engleză: „Get the Trolls Out!”), arată că mai multe comentarii ale cititorilor la articolele publicate pe portalul de știri Unimedia.info, una dintre cele mai populare platforme media online din Moldova, conțin abateri de la normele legale. În general, autorii comentariilor sunt responsabili pentru conținutul pe care îl scriu și îl postează în comentarii la materialele jurnalistice. Cu toate acestea, și administratorilor site-urilor le revine responsabilitatea de a respecta Codul deontologic al jurnalistului, care prevede că instituțiile media, în administrarea paginilor web, precum și a celor de pe rețelele sociale, nu-și permit și nu acceptă nici din partea publicului, în reacții (comentarii), derogări de la normele legale și cele deontologice.

Urmare a monitorizării efectuate, în 16 materiale publicate pe parcursul lunii ianuarie pe Unimedia.info au fost identificate reacții și mesaje ce discriminează din partea cititorilor în secțiunea destinată comentariilor. Acestea au inclus conținut ofensator, limbaj obscen și etichete stereotipizate ce discriminează și pot fi catalogate drept incitare la ură față de reprezentanții unei sau mai multor etnii din partea cititorilor/utilizatorilor portalului. De asemenea, majoritatea comentariilor au avut conotații antisemite. 

Întrucât rubrica Termene și Condiții a Unimedia.info este în construcție, nu a fost posibil de evaluat dacă aceste abateri contravin politicilor interne ale portalului. În context, redacția site-ului a fost notificată de CJI despre necesitatea de a elabora cât mai curând rubrica respectivă, care să conțină prevederi specifice ce țin de comportamentul/limbajul utilizatorilor, precum și să asigure moderarea comentariilor, acestea urmând a fi aprobate sau respinse, în funcție de regulile site-ului. 

Olesea Bolboceanu, administratoarea portalului Unimedia.info, a menționat în replică faptul că în prezent se lucrează la remedierea situației. Totuși, din lipsă de resurse umane, moderarea comentariilor decurge destul de anevoios. „Utilizatorii care încalcă termenii și condițiile sunt înlăturați, dar trollii sunt foarte insistenți. Încercăm să îmbunătățim procesul de analiză și de respingere a comentariilor care instigă la ură, defăimează sau conțin limbaj necenzurat. În ani electorali situația se agravează, din păcate”, potrivit ei.

Chiar dacă dreptul de a căuta, de a primi şi de a comunica fapte şi idei este garantat fiecărei persoane prin Legea privind libertatea de exprimare (Nr. 64 din 23.04.2010), în conținutul art. 3 al actului sunt specificate anumite situații când libertatea de exprimare poate fi îngrădită, în special în cazurile când reputaţia sau drepturile altora trebuiesc protejate. Astfel, garanțiile privind libertatea de exprimare nu se extind asupra discursurilor care incită la ură sau la violenţă. Potrivit art. 7 al aceleiași legi, „orice persoană are dreptul la apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei sale profesionale, lezate prin răspândirea relatărilor false cu privire la fapte, a judecăţilor de valoare fără substrat factologic suficient sau prin injurie”. 

Norme legale explicite se conțin și în Codul contravențional al R. Moldova, care prevede sancțiuni pentru injuria adusă în mass-media, în formă scrisă prin intermediul unui sistem informatic. Acestea includ amenzi cuprinse între 12 și 24 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 15 la 30 de ore. 

La fel, se sancționează contravențional calomnia și instigarea la discriminare, inclusiv prin intermediul mass-mediei, în formă scrisă ori prin intermediul unui sistem informatic, cu amendă de la 20 la 80 de unități convenționale, aplicată persoanei fizice, și de la 120 la 210 unități convenționale persoanei cu funcție de răspundere. 

Moderarea conținutului este crucială, pentru că ține atât de responsabilitatea morală, cât și legală a jurnaliștilor, pentru a se asigura că platformele media nu sunt utilizate ca mijloace pentru răspândirea retoricii ce discriminează. Reprezentanții presei trebuie să respecte aceste principii și să monitorizeze în mod activ comentariile și reacțiile publicului pentru a preveni răspândirea oricărei forme de discriminare pe platformele lor.

Monitorizarea a fost efectuată în cadrul proiectului„Scoateți trolii afară!” (în engleză: „Get the Trolls Out!”) și are drept scop analiza discursului de ură pe subiecte cu tentă religioasă și încurajarea tinerilor să lupte împotriva discriminării și intoleranței religioase în Europa. În calitate de partener al acestui proiect, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) are în vizor atât mass-media tradițională, cât și rețelele sociale, pentru a examina modul în care instituțiile media reflectă subiectele religioase și pentru a identifica cazurile de narațiuni antireligioase.

Show More

💬 ...

Back to top button