Actualitate

Jurnalistul Vladimir Soloviov a fost reținut pentru cinci ore de structurile de forță ale Tiraspolului

Serviciile speciale din stânga Nistrului l-au reținut pentru cinci ore pe corespondentul special al publicației ruse Kommersant și fondatorul NewsMaker, Vladimir Soloviov, scrie Newsmaker.md. Incidentul s-a întâmplat la Tighina (Bender), pe 14 aprilie, unde a avut loc o ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC). Delegația din Chișinău a condamnat acțiunile părții transnistrene și a anunțat despre necesitatea inițierii unei anchete pe marginea acestui caz.

Incidentul a fost anunțat și într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare. Reprezentanții Biroului au menționat că au cerut explicații de la reprezentanții transnistreni în CUC despre situația jurnalistului Vladimir Soloviov, pe care în aceeași dimineață, până la sosirea delegației moldovenești, câteva persoane neidentificate l-au scos din edificiul unde au avut loc reuniunile de lucru ale comisiei și l-au dus într-o direcție necunoscută. „Din câte se cunoaște, acesta intenționa să realizeze interviuri cu membrii CUC. Delegația transnistreană a răspuns sfidător că nu cunoaște nimic și că trebuie să se documenteze. Delegația Republicii Moldova este profund îngrijorată de aceste acțiuni ilegale ale structurilor de forță ale Tiraspolului îndreptate asupra reprezentanților mass-media, cazul urmând a fi investigat de organele de drept în conformitate cu legislația națională”, scrie în comunicatul biroului.

Vladimir Soloviov a declarat pentru NewsMaker că a ajuns la întâlnirea CUC pentru a discuta cu membrii comisiei despre războiul din Ucraina. El a precizat că nu are acreditarea specială necesară pentru a participa la ședințele JCC. „Am vrut să vorbesc cu oameni pe care îi cunosc personal înainte de întâlnire”, a precizat Soloviov.

Soloviov a mai spus că s-a apropiat de un reprezentant al structurilor de Apărare din stânga Nistrului pentru a obține un comentariu, dar ultimul nu a răspuns la întrebare, menționând că comentariile de acest gen poate oferi doar conducerea regiunii. De asemenea, acesta l-ar fi întrebat pe Soloviov dacă are acreditare moldovenească sau transnistreană, iar după ce jurnalistul a răspuns că nu, de el s-a apropiat un ofițer din securitate locală și l-a dus într-un secție specială a MGB. El a spus că l-au reținut pentru cinci ore. „S-au comportat ciudat, dar corect”, a remarcat el.

De asemenea, jurnalistul a spus că colaboratorii securității locale au vrut să-i ia telefonul, însă el a refuzat să facă acest lucru și l-a deconectat. Ulterior, acesta a spus că a fost dus la punctul de control vamal intern și că nu i-au oferit niciun act. „Mi-au spus că mă expulzează. Nu știu ce au avut în vedere, nu mi-au dat niciun document”, a mai spus Soloviov.

Vladimir Soloviov se numără printre jurnaliștii care l-au intervievat pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelenki, în cadrul primului interviu al lui oferit presei ruse de la declanșarea războiului în țara vecină.

Show More

💬 ...

Back to top button