Actualitate

Jurnaliști arestați la protestele antimobilizare din Rusia și ținte ale rachetelor rusești în Ucraina

În Rusia, jurnalista biroului local al Radio Libertatea, Iulia Vișnevețka, a fost arestată pentru cinci zile pentru că a acoperit un miting antimobilizare la Mahacikala. Ea a fost acuzată de „participare la un miting neautorizat”, potrivit datelor difuzate de IMI.org.ua din Ucraina. 

În fața instanței, jurnalista a explicat că a participat la mitingul din 26 septembrie cu o misiune editorială, pentru a-i întreba pe oameni despre mobilizare. În aceeași zi, ea a fost reținută împreună cu alți câțiva jurnaliști, iar avocații lor mult timp nu au fost lăsați să îi viziteze. În total, poliția a reținut 110 persoane în acea zi.

Președintele Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, Jamie Fly, a condamnat arestarea jurnalistei și a cerut eliberarea ei imediată, întrucât aceasta își făcea doar meseria profesională „în interesul publicului rus”, a declarat el. Un alt jurnalist, Andrei Kuznecik, care activa ca freelancer pentru serviciul belarus al Radio Libertatea, a fost condamnat la șase ani într-o închisoare de înaltă securitate din Belarus.

Echipa de filmare a Canalului 5, atacată în regiunea Donețk

Aceeași sursă informează că, pe 27 septembrie, echipa de filmare a Canalului 5 din Ucraina a fost atacată în timp ce documenta un reportaj  în Bahmut, regiunea Donețk. Despre aceasta a scris pe pagina de Facebook redactora și jurnalista canalului, Olga Kalinovska. 

În comentariul său către un reprezentant IMI, ea a spus că au ajuns în Bahmut în jurul orei 13:00. La început, au lucrat la periferie, lângă podul rupt „Acolo, am filmat oamenii care îl traversau, înregistrându-le poveștile. Erau bombardamente constante în zonă, dar era la periferie. Apoi, îi filmam pe oamenii care colectau apă lângă pod. Bombardamentele se apropiau tot mai mult”, a declarat jurnalista.

Ulterior, mai spune ea, echipa de filmare s-a mutat în centrul orașului și a vorbit cu oamenii de acolo. În acel moment, bombardamentele se apropiau mai mult de centru. „Și când aproape am ajuns în piața de lângă consiliul municipal, am auzit pentru prima dată un fluier, am văzut pentru prima dată obuzul lovit. Nu era departe de noi. Cameramanul nu a avut timp să filmeze prima lovitură, așa că a început să filmeze fumul. Apoi am auzit al doilea fluierat teribil. Al doilea obuz a căzut mai aproape de noi”, a explicat Olga Kalinovska.

„Oamenii fugeau, iar noi am filmat pe toată lumea care fugea. Toată lumea fugea spre uși, am vrut să ne ascundem între case, dar apoi ne-am dat seama că între case nu poți auzi unde aterizează obuzele. Pe șosea cel puțin le putem vedea. De aceea am decis să plecăm. Și în timp ce plecam, se auzeau fluierături, iar centrul însuși era bombardat”, a mai spus ea. 

Jurnaliști de la postul TSN, ținte ale rachetelor rusești

Institutul ucrainean de Informare în Masă relatează și despre cazul echipei postului TSN. Pe 12 septembrie, jurnalista Victoria Strelțova a fost ținta unor focuri de armă rusești, în timp ce ținea o transmisiune în direct din Harkov.

La începutul lunii mai, echipa TSN (Oleksandr Zahorodni, Ivan Holovaci, Vitalii Ovsiannikov) a postului de televiziune 1+1 a fost supusă unor bombardamente cu rachete în Mariinka, regiunea Donețk, în timpul filmărilor.

La sfârșitul lunii mai, echipa de filmare a TSN a fost ținta unor tiruri de rachete rusești în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unui reportaj în direct realizat de jurnalistul Oleksandr Zahorodni și cameramanul Ivan Holovaci.

Show More

💬 ...

Back to top button