Actualitate

Jurnalista pensionată Irina Levcenko, arestată în Melitopol de forțele ocupante rusești

Jurnalista ucraineană Irina Levcenko, aflată la vârsta de pensionare, a fost arestată în mod represiv în Melitopol, un oraș din regiunea Zaporojie a Ucrainei, ocupată de forțele rusești încă din martie 2022, conform datelor unui comunicat al Institutului Internațional de Presă (IPI).

Potrivit informațiilor obținute de la rudele sale, care au contactat Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina (NUJU), Levcenko a dispărut în jurul datei de 6 mai, împreună cu soțul ei, Oleksandr. Abia după două săptămâni, rudele au aflat că ea a fost reținută. Separați unul de celălalt, soții riscă să fie acuzați de extremism, potrivit președintelui NUJU, Sergii Tomilenko. Cu toate acestea, nu există informații concrete despre acuzațiile oficiale formulate împotriva lor.

Tomilenko a subliniat că cei doi sunt pensionari și că Levcenko nu a mai desfășurat activități jurnalistice cel puțin de la începutul ocupației rusești din sud-estul Ucrainei, anul trecut. Înainte de retragerea sa din activitate, Levchenko a lucrat pentru instituții media naționale ucrainene, precum Fakty, dar și pentru publicații locale.

“Considerăm că arestarea este legată de activitatea sa jurnalistică, deoarece autoritățile de ocupație cresc presiunea asupra jurnaliștilor și a altor persoane pe care le suspectează că susțin Ucraina”, a declarat Tomilenko, referindu-se la reprimarea tot mai extinsă a reprezentanților media, a activiștilor și a altor indivizi de către forțele de ocupație rusești.

Tomilenko a explicat că Levcenko și soțul ei au decis să rămână în Melitopol din motive personale, sperând că ocuparea orașului de către forțele rusești va lua sfârșit în curând.

“Arestarea arbitrară a Irinei Levchenko în orașul său natal, Melitopol, aflat sub ocupație rusă, evidențiază pericolele cu care se confruntă jurnaliștii, fie ei actuali sau foști, în teritoriile aflate sub controlul Rusiei”, a declarat Scott Griffen, director adjunct al IPI. “Rețeaua globală IPI solicită eliberarea imediată a Irinei Levchenko și încetarea oricărui fel de hărțuire a presei în zonele din Ucraina ocupate de Rusia”, a conchis el. 

Potrivit IPI, invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a dus la nu mai puțin de 1.000 de încălcări ale libertății presei, marea majoritate a acestora fiind comise de autoritățile ruse și de armata acesteia.

Show More

💬 ...

Back to top button