Actualitate

Jurnal TV, obligat de prima instanță să dezmintă informații difuzate despre judecătoarea Oxana Robu și să-i achite prejudiciu moral

Postul Jurnal TV a fost obligat de prima instanță să dezmintă informații difuzate acum doi ani și care o vizează pe judecătoarea Oxana Robu, pe atunci candidată la fotoliul de magistrată a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Hotărârea, emisă la data de 28 februarie, mai obligă furnizorul media să-i achite protagonistei suma de 10.000 de lei drept prejudiciu moral. 

Oxana Robu s-a plâns în instanță după ce, în cadrul emisiunii „Patrula Jurnal TV” din 21 martie 2021, a fost difuzat un material în care se afirma că mai mulți „magistrați cu reputația pătată se vor în fotolii de judecători la Curtea Supremă de Justiție”. Potrivit Jurnal TV, atunci, Consiliera prezidențială pe domeniul Justiției, Olesea Stamate, a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care susține că i-au fost prezentate informații operative, din partea SIS și CNA, cu privire la activitatea  și integritatea câtorva candidați vizați. „Acestea conțineau informații grave, care trebuiau să constituie obiectul unei anchete penale: participarea la grup criminal organizat, infracțiuni economice, luare de mită, trafic de influență și altele”, afirma Olesea Stamate în postarea sa, potrivit Jurnal TV. 

Instituția media ar fi obținut unul dintre documentele cu pricina, care ar fi demonstrat că judecătorii Anatolie Minciună, Nicolae Șovu, Oxana Robu și Aliona Miron ar fi comis ilegalități pentru care nu ar fi fost pedepsiți. Oxana Robu, potrivit jurnaliștilor, ar fi facilitat mai multe procese penale nefondate pentru condamnarea la închisoare a unor oameni de afaceri, cunscopul de a le prelua afacerile. Mai mult, ea ar fi adoptat decizii contrar legii în anumite dosare. Contactați telefonic pentru comentarii, fiecare dintre acești judecători a negat cele invocate. „Vă declar cu certitudine că nu am efectuat astfel de acțiuni. Absolut pe nimeni nu am condamnat la închisoare contrar legii”, a declarat Oxana Robu pentru Jurnal TV.

Ca urmare a plângerii sale pentru apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a obligat postul de televiziune să dezmintă informația „precum că judecătoarea Oxana Robu ar fi comis trafic de influență, luare de mită, ar face parte din grupări criminale organizate, ar fi comis ilegalități pentru care nu a fost pedepsită, ar fi facilitat mai multe procese penale nefondate pentru condamnarea la închisoare a unor oameni de afaceri pentru a le prelua afacerile sau ar fi adoptat decizii contrar legii în anumite dosare, ce vizează persoana reclamantei, ca fiind o informație cu caracter fals”.

Cererea de chemare în judecată a fost admisă parțial, se arată în hotărârea judecătorească ce poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.

Avocatul Jurnal TV susține că decizia va fi contestată. „Este ilegală, emisă contrar legislației naționale și cu încălcarea practicii Curții Europene a Drepturilor Omului. Niciuna dintre afirmațiile enunțate în reportaj nu ne aparține.Se afirmă: potrivit consilierei Olesea Stamate, potrivit SIS, potrivit informațiilor publicate anterior în presă. Am solicitat și comentariul doamnei Robu, ea a negat acuzațiile. Deontologia jurnalistică a fost respectată. Vom contesta cu apel și sperăm că instanțele, în proces de reformare, nu vor lăsa în vigoare astfel de fărădelegi”, a declarat Dumitru Pavel pentru Media Azi.

Show More

💬 ...

Back to top button