Actualitate

Jurnal TV, avertizat public de CA pentru prezentarea unor opinii drept fapte, fără a le menționa sursa

Postul de Televiziune Jurnal TV a fost sancționat cu avertizare publică pentru nerespectarea prevederii legale conform căreia informația trebuie să fie verificată şi prezentată în mod imparțial şi cu bună-credință. Decizia a fost luată prin votul a patru membri ai Consiliului Audiovizualului (CA), în cadrul ședinței din 28 iulie.

Potrivit CA, la data de 26 iunie, autoritatea a recepționat o petiție din partea grupului de companii Trans-Oil, în care se susținea că, în seara de 21 iunie, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, moderat de Alexandru Cozer, ar fi fost „grav încălcate” libertatea de exprimare, Codul deontologic al jurnalistului și Codul serviciilor media audiovizuale. Petiționarul mai invoca faptul că au fost prezentate informații false, denaturate și judecăți de valoare, fără substrat factologic atunci când moderatorul a afirmat că: „Trans-Oil este, de fapt, compania lui Plahotniuc” și „o parte din banii Trans-Oil merg la Plahotniuc și asigură existența acestuia, o parte din acești bani întorcându-se la unele partide politice care se declară în opoziție”. Reprezentatul grupului de companii Trans-Oil susține că acest fapt îi denigrează imaginea și le cauzează prejudicii considerabile, iar jurnalistul Alexandru Cozer le-a lezat dreptul la demnitate și la reputație profesională.

Drept răspuns, în cadrul emisiunii din 28 iunie, Alexandru Cozer l-a invitat să participe pe Vaja Jhashi, director general și fondator al TransOil Group, pentru a-i oferi dreptul la replică. Cel vizat nu a dat curs invitației, iar din constatările CA, în lipsa unui text predefinit al dezmințirii, Alexandru Cozer a insistat și de această dată, în repetate rânduri, asupra pretinsei legături dintre Vaja Jhashi și Vlad Plahotniuc.

Pe de altă parte, la solicitarea CA de a comenta acuzațiile, compania Reforma Art, proprietara postului de televiziune Jurnal TV, a replicat că cele expuse în cadrul emisiunii se includ în limitele dreptului la libera exprimare. „În ceea ce privește dreptul la replică, a fost oferită posibilitatea de a alege o modalitate acceptabilă, inclusiv în formă scrisă. Din acest considerent, nu există niciun temei de a aprecia elementele vreunei abateri în acțiunile Jurnal TV”, potrivit răspunsului reprezentanților Reforma Art. 

În urma monitorizării cazului, CA a constatat că moderatorul emisiunii a recurs la prezentarea unor opinii drept fapte, fără a le menționa sursa. Cu referire la felul în care Alexandru Cozer a oferit dreptul la replică, analiza CA denotă lipsa bunei-credințe și punerea în inferioritate a persoanei vizate întrucât prezentatorul ar fi insistat în continuare pe legătura strânsă dintre Vaja Jhashi și Vladimir Plahotniuc. Prin urmare, CA a considerat că Jurnal TV a încălcat Codul serviciilor media, potrivit căruia furnizorii trebuie să informeze cu privire la un fapt sau un eveniment corect, iar informația să fie verificată şi prezentată în mod imparțial şi cu bună-credință. Cu toate acestea, membrii CA au subliniat faptul că instituția sancționează companiile media, și nu jurnaliștii, iar retragerea emisiunii și prezentarea scuzelor – așa cum solicitase petiționarul – ar cădea sub incidența libertății de exprimare, care nu intră în atribuțiile CA.

Eugeniu Rîbca, unul dintre cei doi membri CA care au votat împotriva sancționării Jurnal TV, a subliniat atribuțiile limitate ale CA în acest caz. „Consider că dreptul la replică este o sancțiune gravă în raport cu orice serviciu media audiovizual care are o pondere pe piață și sunt sigur că însăși transmiterea replicii, a unui text de dezmințire reprezintă deja o lovitură asupra imaginii serviciului media audiovizual. Aplicarea unei sancțiuni suplimentare în acest caz, de către CA, este disproporționată”, a explicat el. 

În replică, Alexandru Cozer a criticat decizia Consiliului Audiovizualului. „În primul rând, cei de la CA ar trebui să facă distincție între talk-show și buletin de știri. Într-un talk-show de autor este imposibil să probezi orice afirmație, indiferent de către cine este făcută. Decizia CA mi se pare una arbitrară și superficială, pe care, personal, nu o accept”, a declarat jurnalistul pentru Media Azi.

Show More

💬 ...

Back to top button