Actualitate

IPI: Peste 200 de cazuri de atacuri și restricții la adresa presei de la declanșarea războiului din Ucraina

Institutul Internațional de Presa a lansat o platformă online ce conține date actualizate privind situația jurnaliștilor și a instituțiilor mass-media ce relatează despre conflictul din Ucraina, potrivit unui comunicat oficial de presă. 236 de încălcări  au fost raportate în perioada 24 februarie – 20 martie.

Potrivit informațiilor de pe platformă, cele mai multe alerte vizează cazuri de cenzură și reglementare excesivă a mass-media, topul fiind urmat de rețineri și învinuiri aduse jurnaliștilor, atacuri fizice ori verbale, restricții privind accesul la informație, precum și câteva omoruri ale unor angajați din media.

Sursa foto: IPI

În Rusia au fost semnalate 145 de încălcări, în Ucraina – 41, Lituania și Polonia – câte 6 cazuri, Estonia – 5 abateri, câte trei cazuri în Letonia, Belarus și Uzbekistan, iar în Kârgâzstan și Georgia s-au înregistrat câte două încălcări. 4 jurnaliști și-au pierdut viața, iar alți zeci au fost răniți de la începutul conflictului.

În ceea ce privește Rusia, unde au fost înregistrate cele mai multe abateri, 46 de jurnaliști ce relatau despre protestele antirăzboi au fost arestați, iar alte 85 cazuri de cenzură din partea statului au fost documentate, astfel zeci de publicații independente au fost interzise ori blocate.

Monitorizarea IPI acoperă toate formele de atacuri din regiune, de la violențe și amenințări, la siguranța și integritatea jurnaliștilor până la acte de cenzură, blocări de site-uri, legi represive și arestări ale jurnaliștilor.

Show More

💬 ...

Back to top button