Actualitate

Instituții media, în continuare atrase în procese de judecată pentru defăimare: „Este un atac concertat”

Mai multe redacții din Republica Moldova afirmă că sunt nevoite să aloce resurse pentru a se apăra în dosarele intentate împotriva lor în instanțele de judecată, în unele cazuri fiind vorba de plângeri depuse pe toți jurnaliștii antrenați în elaborarea materialelor. Cât de complicat este pentru mass-media să facă față acestor provocări au relatat mai mulți jurnaliști în cadrul Clubului de presă dedicat libertății de exprimare, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în contextul publicării cercetării „Executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauze privind libertatea de exprimare”. 

Studiul s-a axat pe analiza executării hotărârii CtEDO în cauza RISE Moldova și Iurie Sanduța contra Moldovei. În cadrul discuțiilor, Iurie Sanduța, directorul RISE Moldova și autorul anchetei „Banii lui Dodon din Bahamas”, pentru care a fost dat în judecată de către fostul președinte al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și colegii săi de partid, a menționat că a participat la majoritatea ședințelor de judecată pe acest caz în instanțele naționale „pentru a-și apăra munca”. „După ce am văzut decizia primei instanțe, mi-am zis că, dacă vom pierde la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), ceea ce eu bănuiam deja pentru că aveam senzația că judecătorul a fost influențat, voi plăti din banii mei, dar voi ajunge cu acest dosar la CEDO. Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe și Curtea Supremă de Justiție la fel”, și-a amintit Iurie Sanduța.

Iurie Sanduța susține că, în prezent, RISE Moldova est vizat în șase dosare aflate pe rol. Într-un caz, redacția a pierdut un dosar la CSJ, fiind obligată să plătească pagube unei dintre părțile vizate în investigație și să șteargă informația din ancheta în care este pomenit protagonistul. Jurnalistul susține că redacția vrea să se plângă la Strasbourg și în acest caz. „Am decis să mergem la CEDO pentru că ar fi un nou precedent în care instanța obligă să scoatem practic tot materialul doar pentru câteva secunde în care apare una dintre părți”, a menționat Iurie Sanduța. El a precizat că în prezent avocatul pregătește materialele. Acestea ar urma să fie depuse în următoarele luni.

„ATACURI CONCERTATE” ÎMPOTRIVA CU SENS

Jurnalista Liuba Șevciuc, cofondatoarea proiectului media CU SENS, afirmă că și echipa sa este în prezent atrasă în șase procese de judecată după ce a publicat două investigații, una dintre ele fiind despre achizițiile de calculatoare la Ministerul Educației în perioada pandemiei. „Noi am analizat această licitație și am făcut un subiect, respectiv am vizat în acest subiect agentul economic care a participat la licitație și a câștigat. După ce am publicat ancheta, agentul economic ne-a dat în judecată, atât ca persoană juridică, cât și din partea președintelui holdingului, omul de afaceri Vladimir Rusu. Pe acest caz a fost atras și Jurnal TV pentru că a preluat subiectul”, a precizat Liuba Șevciuc.

A doua anchetă ține de unul din parteneriate publice-private implementate de Primăria municipiului Chișinău, în care este vizat un liceu din Capitală. Și în acest caz, după publicarea anchetei, redacția a fost dată în judecată de persoane fizice și juridice. 

Jurnalista descrie astfel de metode de adresare în instanță drept „atac concertat sau hărțuire”. „Asta evident că pune presiune pe redacție. Asta înseamnă că trebuie să identifici resurse financiare ca să apelezi la serviciile unui avocat care să te reprezinte în instanță. Cu cât sunt mai multe procese de judecată, cu atât e nevoie de mai mulți bani pentru avocați, e nevoie de timp, iar redacțiile nu dispun de resursele financiare necesare”, a completat Liuba Șevciuc.

Jurnalista a precizat că munca le este îngreunată inclusiv pentru că persoanele vizate i-au dat în judecată pe fiecare dintre jurnaliști implicați în realizarea anchetelor – reporter, editor și fondatori: „Practic sunt câte șase persoane atrase în judecată pe fiecare caz”. Redacția a apelat inclusiv la suportul Centrului pentru Jurnalism Independent. 

TV8, CU PESTE 40 DE DOSARE ÎN INSTANȚĂ

Jurnalista de investigații și prezentatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Mariana Rață, a precizat că televiziunea figurează în peste 40 de dosare, printre care inclusiv pentru apărarea onoarei și demnității jurnaliștilor postului. „De un an sunt ținta unor atacuri de care nu sunt protejați, nici de lege, nici de alte forme de protecție a jurnaliștilor”, a spus Mariana Rață.  Ea a adus drept exemplu o cauză intentată de comunitatea evreiască, după ce protagonistul unui articol a fost menționat drept reprezentant al acestei comunități. „Cereri prealabile de chemare în judecată primim aproape după fiecare material și aproape după fiecare material explicăm modul în care li s-a respectat dreptul, li s-a oferit dreptul la replică”, a spus Mariana Rață. Potrivit ei, în urma acestor explicații, mai multe cereri nu ajung pe masa magistraților. 

PRACTICI DIN TRECUT

Și directorul de programe de la Jurnal TV, Dumitru Mișin, a remarcat un număr mare de dosare în care sunt atrași jurnaliști de investigație, inclusiv postul lor de televiziune. „Sunt reminiscențele fostelor guvernări. Din păcate, această strategie aplicată în trecut încă nu a dispărut. Ea rămâne în continuare și, din păcate, în toate aceste dosare judecătorii se fac părtași, iar asta este regretabil, chiar dacă vorbim foarte mult despre reforma justiției”, a spus Mișin.

Managerul de proiect de la NewsMaker, Jaan Marti Allik, a specificat că publicația lor este implicată în trei procese, în două cazuri ca intervenient.  „Ambele procese au fost inițiate după interviuri video, sunt deschise în baza faptelor expuse în interviuri live. Evident că noi nu am putut să facem nimic pentru că nu putem să verificăm informația care este difuzată live”, a argumentat el. 

Jaan Marti Allik a precizat că redacția este atentă mai ales în cazul titlurilor și a informației din lead, după ce a fost dată în judecată de o companie pentru lezarea onoarei.

Show More

💬 ...

Back to top button