Actualitate

Instanța a respins plângerea NTV Moldova împotriva sancțiunilor impuse în legătură cu difuzarea unui program din Federația Rusă

Magistrații Judecătoriei Chișinău au respins recent contestația NTV Moldova împotriva deciziei Consiliului Audiovizualului (CA) de a sancționa postul de televiziune pentru că a nu a asigurat informarea corectă a publicului atunci când a difuzat un program din Federația Rusă. Amenda în valoare de 10.000 de lei a fost aplicată în legătură cu o ediție a programului „Новые русские сенсации” din luna ianuarie 2022, care „a avut drept scop amplificarea sentimentului de ură, haos și instabilitate politică în statul ucrainean”. 

Decizia contestată de Exclusiv Media, compania fondatoare a postului NTV Moldova, a fost emisă în cadrul ședinței CA din 4 martie 2022. Autoritatea a examinat atunci rezultatele monitorizării unui program audiovizual difuzat de NTV Moldova la 23 ianuarie 2022, în care erau abordate diverse subiecte legate de situația politică din Ucraina. Conform constatărilor CA, programul „Новые русские сенсации”: „Я вам не Петя!” are un caracter manipulator și de dezinformare a opiniei publice, obținut prin utilizarea diverselor tehnici de manipulare și relatare unilaterală din partea realizatorilor acesteia.

În cadrul ședinței din 4 martie 2022 autorității, membrul CA Ruslan Mihalevschi a menționat că programul monitorizat a promovat ideea că Ucraina este un stat eșuat și că este condus de criminali – idee promovată insistent și deschis, ca mod de justificare a operațiunilor militare din Ucraina. Membrul CA a împărtășit convingerea că acest conținut a ajuns la o audiență destul de mare, fapt care, în opinia sa, agravează situația. „Acest program a fost difuzat în orele de maximă audiență, iar NTV Moldova se enumeră printre posturile cu cea mare cotă de audiență, fiind inclus și în lista must-carry și, de asemenea, este prezent și în Multiplex”, a argumentat Ruslan Mihalevschi. 

Decizia de sancționare a postului NTV Moldova cu o amendă în mărime de 10.000 de lei a fost luată cu votul a patru membri CA din cei șapte prezenți.

Contestația NTV Moldova împotriva sancțiunii impuse de CA a fost respinsă de magistrata Liudmila Holeviţcaia de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la 24 octombrie. Hotărârea instanței poate fi atacată de postul NTV Moldova la Curtea de Apel Chișinău.

Show More

💬 ...

Back to top button