Actualitate

În Rusia sunt arestați jurnaliști în legătură cu Fundația Anticorupție a lui Navalnîi. Ultimii doi colaborau cu Associated Press și Reuters

Doi jurnaliști ruși au fost arestați în weekend, fiind acuzați de colaborare cu Fundația Anticorupție (FBK), fondată de fostul opozant rus și oponent al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi. Ambii sunt acuzați de colaborare extremistă, pentru că ar fi produs conținut foto și video pentru canalul Navalnîi.Live. Este vorba despre Serghei Karelin, care a colaborat cu Associated Press și Deutsche Welle, și Constantin Gabov, despre care se scrie că ar fi producător la Reuters.

Karelin a fost reținut vineri, iar a doua zi instanța l-a trimis într-un centru de detenție preventivă. Associated Press a comentat deja arestarea sa. Agenția s-a declarat „foarte îngrijorată” de acest incident și „caută informații suplimentare”. În cazul lui Gabov, Reuters nu a comentat încă arestarea cele întâmplate.

La momentul publicării acestui material, FBK nu făcuse nicio declarație cu privire la reținerile lui Gabov și Karelin.

Arestările jurnaliștilor ruși sub acuzația de cooperare cu FBK au început în primăvara anului 2024. La 27 martie, jurnalista Rusnews Olga Komleva din Ufa a fost reținută. Înainte ca FBK să fie declarată „organizație extremistă”, ea a fost voluntară la sediul local al organizației lui Navalnîi. În ciuda faptului că jurnalista suferă de diabet de tip 2, în cazul căruia detenția este contraindicată, ea va rămâne în arest preventiv până la 27 mai, potrivit autorităților.

Tot în luna martie a fost reținută la Moscova și Antonina Favorskaia, jurnalistă și fotografă a publicației Sotavision, care a participat la aproape toate audierile privind procesele intentate de Alexei Navalnîi în orașele Vladimir și Kovrov și a filmat ultima înregistrare video cu participarea acestuia cu o zi înainte de moartea politicianului, la 16 februarie. După înmormântarea lui Navalnîi la Moscova, Favorskaia a vizitat aproape zilnic cimitirul Borisov, unde a făcut fotografii și înregistrări video cu ceea ce se întâmpla la mormântul politicianului.

Cazul împotriva lui Favorskaia este investigat în temeiul aceluiași articol privind „asocierea la o grupare extremistă”. Ancheta o acuză pe jurnalistă că a postat anumite mesaje pe platformele FBK. Serviciul de presă al instanțelor din Moscova a declarat că Favorskaia este acuzată de colectarea de materiale, realizarea și editarea de videoclipuri și publicații pentru FBK. Jurnalista va rămâne în arest preventiv până la 28 mai. „Favorskaia nu a publicat nimic la FBK, dar chiar dacă lăsăm la o parte falsitatea acuzației, esența acesteia rămâne – jurnalista este acuzată de activitate jurnalistică. Nu sunt surprinsă, dar ce tristețe”, a comentat ofițera de presă a organizației, Kira Iarmîș.

„Jurnalismul independent în Rusia este, de fapt, absolut interzis”, a declarat pentru DW Serghei Lukașevski, director al Centrului Andrei Saharov pentru Drepturile Omului. „Toate instituțiile mediile cu adevărat independente trebuie să lucreze din străinătate”, potrivit lui. El a explicat că acuzațiile de extremism ar putea fi formulate împotriva persoanelor pentru „orice legături, orice contact cu cineva din echipa Navalnîi”, descriind acțiunile drept „o strategie represivă”.

Show More

💬 ...

Back to top button