Actualitate

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind combaterea dezinformării 

Guvernul a avizat pozitiv, în cadrul ședinței din 27 aprilie, proiectul de lege privind combaterea dezinformării. Documentul a fost votat recent în Parlament, în prima lectură, iar ulterior au fost organizate și consultări publice. Opoziția parlamentară consideră că prin această inițiativă s-ar institui cenzura. 

Proiectul de lege vine să reglementeze un șir de noi noțiuni cum ar fi dezinformare și altele și oferă noi atribuții Serviciului de Informații și Securitate privind contracararea dezinformării ce afectează securitatea statului. 

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a precizat pe pagina sa de Facebook că „proiectul de lege dat nicidecum nu instituie cenzura, aşa cum afirmă iresponsabil unii exponenți ai opoziţiei”. „Este exact contrariul. Scopul acestor modificări este de a consolida capacitățile instituțiilor statului să prevină şi să combată știrile false şi dezinformarea cetățenilor. Or, însăși Constituția prevede că autorităţile publice sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal și că dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a cetăţenilor sau siguranţa naţională”, a scris Litvinenco. 

El a adăugat că Guvernul a avizat pozitiv acest proiect pentru că se dorește „protejarea cetățenilor față de dezinformare și propagandă”.  Guvernul în aviz comunică susținerea de principiu a proiectului de lege. Totodată, vine cu un șir de propuneri de îmbunătățire a calității actului normativ”, a spus Litvinenco în cadrul ședinței Executivului. 

Bunăoară, în avizul Guvernului se menționează că  noțiunea de „dezinformare” propusă de autori în proiect „nu corespunde în totalitate noțiunii din Codul Uniunii Europene de bune practici privind dezinformarea”. De asemenea, în documentul Executivului este criticată ideea privind completarea legislației de profil cu un articol nou care să reglementeze plasarea datelor de identificare a deținătorilor de pagini web și penalizarea acestora pentru nepublicarea acestor date prin blocarea site-ului, pentru că „ar constitui o normă excesivă, care ar afecta libertatea accesului la resursele Internet”. 

Media Azi a scris anterior despre două runde de dezbateri pe marginea acestui proiect de lege, iar Mediacritica a prezentat detaliat cele mai importante propuneri din inițiativa legislativă. 

Show More

💬 ...

Back to top button