Actualitate

Guvernul a aprobat hotărârea ce reglementează utilizarea semnăturii electronice mobile de tip nou

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței din 18 mai, proiectul hotărârii cu privire la instituirea serviciului guvernamental de identitate și semnătură electronică mobilă (MobiSign). Odată cu implementarea acestei soluții, semnătura electronică de tip nou va putea și utilizată de către cetățeni pe telefonul mobil, tabletă sau calculator pentru a semna actele, inclusiv de către jurnaliști, care vor putea să semneze solicitările de informație prin intermediul aplicației. Semnătura ar putea fi gratuită pentru cetățeni. 

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a precizat că toate soluțiile tehnice pentru utilizarea semnăturilor electronice la moment presupun necesitatea de a avea dispozitive speciale, cum ar fi o cartelă SIM, un USB specializat sau o cartelă criptografică și, pe deasupra, este nevoie de prezența fizică la instituțiile specializate, ceea ce reprezintă un obstacol pentru anumite categorii de cetățeni. „Semnătura electronică mobilă, implementată în Republica Moldova din anul 2012, rezolvă doar parțial problema accesibilității identității electronice, deoarece oricum presupune deplasări fizice la operatorii naționali de telefonie mobilă, ceea ce nu este o soluție practică, în special pentru moldovenii din diasporă. În acest context, Guvernul, prin proiectul în cauză, instituie serviciul MobiSign – o soluție de identitate electronică mobilă de generație nouă, care oferă toate funcționalitățile necesare unei semnături electronice cu forța juridică, funcționalități cum ar fi: semnarea documentelor, autentificare în sisteme electronice…”, a precizat demnitarul în cadrul ședinței.

Potrivit datelor statistice pentru anul 2021, circa 200.000 de persoane dispun de o identitate electronică, care se bazează pe infrastructura cheilor publice (PKI) națională, ceea ce reprezintă circa 9-10% din populația adultă a Republicii Moldova. În nota informativă a documentului se menționează că implementarea serviciului guvernamental de identitate și semnătură electronică mobilă se va realiza cu suportul financiar al Programului Națiunilor pentru Dezvoltare Moldova, costul estimat fiind de aproximativ 1 milion de lei. Totodată, potrivit proiectului, administrarea și dezvoltarea MobiSign se va realiza din contul alocațiilor pentru 2022 și cele din termen mediu pentru 2022-2024 (aproximativ 8,7 milioane de lei) pe acest domeniu.

În februarie, directoarea Agenției de Guvernare Electronică (AGE), Olga Tumuruc, a afirmat în cadrul unui interviu pentru Media Azi că autoritatea planifică să lanseze acest serviciu în acest an, autoritatea fiind antrenată în mai multe procese, inclusiv de testare internă și de înregistrare a aplicației pe platformele corespunzătoare ale furnizorilor de sisteme de operare Android și iOS. 

Anterior, Media Azi a scris că, potrivit reprezentanților AGE, la utilizarea programului pentru noul tip de semnătură electronică mobilă este exclusă posibilitatea ghicirii PIN-ului, iar clonarea aplicației sau a telefonului se detectează automat. Pentru a utiliza semnătura electronică mobilă nouă este necesară conexiunea la Internet și instalarea aplicației pe dispozitivul mobil. Înregistrarea inițială poate fi făcută la oficiile Agenției Servicii Publice, la secțiile consulare sau online, folosind semnătura electronică existentă.

Show More

💬 ...

Back to top button