Externe

Georgia: acces interzis pentru jurnaliști ruși independenți și presă agresată în cadrul protestelor

De la începutul războiului pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, în februarie 2022, autoritățile georgiene au interzis accesul a cel puțin 11 jurnaliști ruși independenți pe teritoriul țării, fără a invoca un motiv întemeiat. Sub suspiciunea de a fi acționat sub presiunea Rusiei, organizația Reporterii fără Frontiere (RSF) solicită Georgiei să explice aceste decizii și să pună capăt acestor practici, se arată într-un comunicat al ONG-ului de presă

Potrivit sursei, majoritatea jurnaliștilor și activiștilor, victime ale interdicțiilor, sunt opriți la vamă fără nicio explicație din partea poliției de frontieră, uneori pentru câteva ore, până când în cele din urmă sunt anunțați că li se interzice intrarea, spune Asociația Tinerilor Avocați din Georgia (GYLA), într-un raport intitulat „Obstacole în calea trecerii frontierei”, care urmează să fie publicat în curând.

Printre jurnaliștii independenți ruși cărora li s-a interzis accesul în Georgia se numără și Alexandra Șvedcenka, corespondenta canalului de televiziune rus Dojdi (TV Rain), exilat în Letonia. „Pe documentul pe care mi l-au dat scria că motivul refuzului a fost «alt motiv prevăzut de legislația georgiană», fără nicio altă precizare”, a spus ea pentru RSF. De asemenea, jurnalistului Filip Dziadko, care locuia de un an în Georgia împreună cu familia, i s-a confiscat telefonul și i-a fost interzisă intrarea în țară, la 19 februarie, când a aterizat din nou la Tbilisi, precum și lui Alexei Ponomariov, editor de podcast la instituția media independentă „Holod”, se mai arată în comunicat.

„Pentru mulți jurnaliști ruși care fug de declinul totalitar al țării lor, Georgia a fost mult timp o țară a azilului”, a declarat Jeanne Cavelier, șefa biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală. „Aceste decizii nejustificate de refuz de intrare – cu consecințe teribile pentru jurnaliștii în cauză, care sunt condamnați din nou să-și refacă viața – reflectă linia mai dură pe care o adoptă guvernul georgian față de mass-media independentă. Facem apel la guvern și premierul său, Irakli Garibashvili, să explice aceste decizii, să reziste oricărei presiuni din partea autorităților ruse și să reia o politică de primire a tuturor jurnaliștilor ruși care sunt nevoiți să-și părăsească țara”, a mai declarat acesta. 

CPJ: Poliția georgiană a bătut și împiedicat jurnaliștii care documentează protestele împotriva legii agenților străini

Tot în luna martie, potrivit unui comunicat la Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), oamenii legii din capitala georgiană Tbilisi au atacat și obstrucționat activitatea a cel puțin 14 jurnaliști care relatau despre protestele împotriva proiectului de lege privind agenții străini. Informația a fost confirmată CPJ de către directoarea Cartei georgiene de Etică Jurnalistică, Mariam Gogosashvili. 

Pe durata protestelor, ofițerii Serviciului Special de Protecție de Stat i-ar fi bruscat pe Mihail Gvadzabia, un reporter al site-ului de știri independent Netgazeti, Tamuna Gegidze, redactor al site-ului de știri independent On.ge, Vahtang Kareli, fotoreporter la postul independent Formula TV. Aceștia ar fi fost scoși cu forța din Parlament, în ciuda faptului că dețineau permise și acreditări, potrivit rapoartelor, filmărilor de la fața locului și declarațiilor lui Mihail Gvadzabia, care a vorbit cu reprezentanții CPJ la telefon.

Pe 8 martie, Aleksandre Keshelashvili și Basti Mgaloblishvili, reporteri de la postul independent Publika, filmau Poliția când un ofițer a strigat „Scăpați de jurnaliști!”, iar altul i-a împins de la fața locului, lovind telefonul lui Keshelashvili și lovindu-l cu piciorul în șold. Informația a fost confirmată de Keshelashvili, care a vorbit cu CPJ online, oferindu-le filmări de la locul faptei.

Printre cazurile de abuz se numără și cel al reporterului Formula TV Giorgi Kvijinadze și cameramanului Davit Mania. Aceștia filmau polițiști care băteau și rețineau protestatari când aproximativ zece ofițeri au încercat să le ia aparatul de fotografiat și apoi ie-au lovit în mod repetat cu pumnii în spate și torace, potrivit rapoartelor și declarațiilor lui Kvijinadze pentru CPJ.

Carlos Martínez de la Serna, directorul de programe al CPJ, a subliniat necesitatea ca autoritățile georgiene să se asigure că jurnaliștii pot relata despre aceste evenimente importante în siguranță și fără obstacole. „Autoritățile georgiene trebuie să efectueze o investigație completă și transparentă asupra obstrucționării recente de către agenții de aplicare a legii a activității jurnaliștilor care abordează protestele”,  a mai declarat acesta.

În februarie, parlamentul Georgiei a introdus noi reglementări de acreditare care permit Legislativului să restricționeze accesul jurnaliștilor acreditați, din motive de securitate, și să suspende acreditarea pe motive vagi de încălcare a ordinii, a declarat Gogosashvili, potrivit CPJ, adăugând că grupurile locale de advocacy contestă aceste reglementări în instanță. Pe 5 martie, Parlamentul georgian a suspendat acreditarea a cel puțin zece jurnaliști timp de o lună, susținând că aceștia ar fi participat la proteste în interiorul instituției. CPJ a contactat Poliția, Parlamentul și Serviciul special de protecție de stat pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns, potrivit organizației.

Show More

💬 ...

Back to top button