Actualitate

Fotojurnalistă de la Chișinău, declarată indezirabilă în regiunea transnistreană. Reacția ONG-urilor de media

Fotojurnalista agenției de știri IPN Elena Covalenco a fost declarată indezirabilă pe teritoriul regiunii transnistrene pentru o perioadă de trei ani. Drept reacție, ONG-urile de media condamnă restricțiile ilegale impuse de Tiraspol în raport cu presa și solicită autorităților legitime ale statului să intervină, potrivit unei declarații

Elena Covalenco a anunțat despre interdicția care i s-a impus de regimul separatist pe pagina sa de Facebook. Interdicția, semnată de așa-zisul ministru al securității de stat al regiunii autoproclamate, a fost emisă pe 21 septembrie. Autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului au declarat-o pe fotojurnalistă „indezirabilă” pe o perioadă de trei ani, în contextul în care, în luna iulie, ea a documentat un reportaj la Tiraspol. 

„Tocmai am fost înștiințată de către forțele separatiste de la Tiraspol că am interdicție de intrare într-o regiune a țării mele. Pur și simplu mergeam la meci. Mulțumim autorităților constituționale ca au făcut tot posibilul ca meciul de azi să aibă loc pe un teritoriu unde securitatea ta depinde de voința unui regim ilegal”, a scris fotojurnalista IPN.  

Într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri de media, organizațiile semnatare condamnă acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează că astfel de încălcări grave nu pot fi tolerate. „Reamintim că art. 25 al Constituției Republicii Moldova garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, iar în virtutea art. 4 alin. (1) al Legii privind libertatea de exprimare, statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală”, potrivit reacției. 

ONG-urile solicită autorităților Republicii Moldova „să ia act de aceste practici sfidătoare și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei”.

Show More

💬 ...

Back to top button