Actualitate

Femeile în presă în 2022: număr sporit de atacuri la adresa jurnalistelor și rată redusă a acestora în funcții de conducere și editoriale

233 de atacuri la adresa jurnalistelor au fost înregistrate la nivel european în 2022, rata agresiunii online în cazul acestora fiind mai mare decât în cazul colegilor jurnaliști, potrivit Centrului European pentru Media și Libertatea Presei (ECPMF). În plus, doar 22% dintre redacțiile de pe cinci continente, analizate de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului, sunt conduse de femei, potrivit concluziilor cercetării lansate în această săptămână. 

Potrivit datelor ECPMF, anul trecut, unul din cinci atacuri împotriva jurnalistelor a avut loc în mediul online (21%), comparativ cu 15% în cazul bărbaților jurnaliști. Pe de altă parte, o cercetare comună a Centrului Internațional pentru Jurnaliști (ICFJ) și UNESCO a arătat că 73% dintre femeile jurnaliste s-au confruntat cu violența online în timpul muncii. Un raport al Fundației Internaționale a Mass-Media pentru Femei (IWMF) a dezvăluit că 29% dintre femeile jurnaliste s-au gândit să abandoneze profesia ca urmare a experiențelor prin care au trecut și 37% au evitat să mai abordeze anumite subiecte din acest motiv. 

Ca parte a unei campanii de Ziua Internațională a Femeii, Free Press Unlimited a subliniat, de asemenea, că una din cinci jurnaliste atacate online sunt, în același timp, atacate fizic în legătură cu atacul online. Jurnalistele sunt adesea atacate pentru munca lor sau sunt forțate să se autocenzureze ori să-și modifice materialele pentru a rămâne în siguranță. 

Numărul femeilor în funcții de conducere și editoriale în mass-media rămâne departe de a fi egal cu cel al bărbaților, arăta pe 8 martie Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului, așa cum doar 22% dintre editorii de top din instituțiile media vizate de cercetarea organizației sunt femei. Acestea reprezintă 12 țări, inclusiv Finlanda, Germania, Spania și Marea Britanie. 

Cercetările Internews arată că paritatea de gen în redacție – și reflectarea ulterioară corectă și echilibrată a unor probleme în legătură cu acest fapt – joacă un rol-cheie în contestarea stereotipurilor bazate pe gen, în abordarea problemelor care afectează în mod disproporționat femeile și grupurile minoritare de gen și contribuie la societăți mai egale. În ciuda acestui fapt, numărul femeilor în funcții de conducere și editoriale în media rămâne departe de a fi egal cu cel al bărbaților.

Show More

💬 ...

Back to top button