Federația Europeană a Jurnaliștilor critică proiectul de lege ucrainean ce vizează mass-media
Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) a criticat proiectul de lege ucrainean cu privire la mass-media, scrie Gordonua.com cu referire la o declarație a președintelui Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina (UNJU), Serghei Tomilenko, publicată pe Facebook.
Tomilenko susține că președinta EFJ, Maja Sever, a trimis scrisori deschise conducerii Comisiei Europene și guvernului ucrainean în care afirmă că reglementarea silită, prevăzută în document, este „demnă de cele mai proaste regimuri autoritare”.
Reprezentantul organizației de media mai scrie că o scrisoare de avertizare din partea EFJ a fost expediată și pe numele viceprim-ministrei pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olga Stefanișina. „Așa cum menționează doamna Sever, EFJ împărtășește apelul membrilor săi ucraineni, Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina și Sindicatul Independent al Presei din Ucraina, către autoritățile ucrainene pentru a aduce proiectul de lege în conformitate cu standardele europene privind libertatea presei. În special, potrivit EFJ, proiectul de lege existent propune acordarea de competențe arbitrare și neproporționale de reglementare Consiliului Național al Ucrainei de Radio și Televiziune, care ar putea avea influență nu doar asupra instituțiilor media audiovizuale, ci și asupra presei scrise și online. Federația a exprimat Comisiei Europene profunda îngrijorare cu privire la acest lucru, în special președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, vicepreședintei Vera Jourova și comisarului european Oliver Varhelyi”, a declarat șeful UNJU.
Maja Sever ar fi afirmat că propunerea cu privire la reglementări ar trebui să fie exclusă din textul inițiativei legislative.
Tomilenko a precizat că, potrivit normelor europene, reglementarea mass-mediei ar trebui să fie efectuată de un organ independent de guvern, iar scopul său ar trebui să fie independența presei, dar nu controlul asupra acesteia.
Proiectul de lege cu privire la mass-media a fost înregistrat în Rada Supremă la sfârșitul anului 2019, iar autorii au prevăzut acordarea funcțiilor de control autorității de reglementare din domeniu asupra întregului sector media. Inițiativa face parte din pachetul de proiecte de legi de integrare europeană pe care Rada Supremă intenționează să le dezbată până la sfârșitul acestui an.