Actualitate

Expertul Ion Bunduchi, despre lipsa unui program pentru implementarea Concepției naționale pentru dezvoltarea mass-mediei: „Mai întâi pornim la drum, iar apoi ne gândim unde vrem să ajungem”

La mai bine de patru ani de la votarea în lectură finală a Concepției naționale pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova, care ar trebui să fie un document de referință pentru politicile publice în acest domeniu, autoritățile așa și nu au aprobat un program și plan de acțiuni pentru implementarea Concepției. Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare responsabile de domeniul mass-media, a declarat în cadrul Forumului Mass-Media, ediția 2022, că programul și planul de acțiuni rămân o prioritate pentru actuala sesiune a Legislativului.

Concepția națională pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova a fost votată încă în iunie 2018. În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a Legii privind aprobarea Concepției, autoritățile urmau să elaboreze și să aprobe un program de măsuri pentru implementarea documentului, precum și un plan de acțiuni. Între timp, guvernarea s-a schimbat, iar un program și un plan de acțiuni, care să traseze direcții clare pentru dezvoltarea mass-media, nu au fost aprobate. „Toate acestea s-au întâmplat în Republica Moldova, or în Moldova mai întâi pornim la drum, iar apoi ne gândim unde vrem să ajungem. Adică, mai întâi avem experiențe de tot felul, apoi să ne dăm seama că poate era mai bine să ne gândim care e viziunea noastră comună, ce ne propunem să facem și unde vrem să ajungem. Astfel, înaintarea noastră e în zigzag, dacă nu un pas înainte și doi înapoi”, a subliniat Ion Bunduchi, președintele Asociației Presei Electronice.  

În opinia sa, procesul trenează pentru că implementarea documentelor depinde de mai mulți factori de decizie, cum ar fi Guvern, Parlament, autorități de reglementare, iar „coordonarea acestor acțiuni comune este o mare provocare, peste care nu a trecut nicio guvernare”. Expertul consideră necesară crearea unei entități care să se ocupe de politicile în domeniul mass-media și care să-și asume coordonarea proceselor.  

De cealaltă parte, Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare responsabile de domeniul mass-media, a fost de acord cu sugestia privind crearea unei instituții care să se preocupe de politicile publice în domeniul mass-media. În opinia deputatei, această structură ar trebui să se afle în cadrul Ministerului Culturii, după modelul altor țări. Totodată, ea spune că programul de măsuri și planul de acțiuni pentru implementarea Concepției va fi discutat în actuala sesiune parlamentară. „Da, ar fi trebuit să ne mobilizăm la Parlament ca să putem promova mai repede acest program. Este și în planul de acțiuni al Guvernului, este și în planul nostru de lucru, pentru această sesiune parlamentară. Sper că vom reuși să avem în timp util, la nivel de analiză și reconfigurare funcțională a ministerelor, și responsabilitatea respectivă pentru minister (Ministerul Culturii, n.a.), pentru că este mai dificil să pui referințe la diferite instituții, să nu poți cere și să nu ai informația la zi cu referire la ce se întâmplă pe un anumit domeniu”, a punctat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Subiectul a fost abordat în cadrul Forumului Mass-Media, ediția 2022, la o dezbatere cu participarea jurnaliștilor și reprezentanților instituțiilor de stat, dar și ai autorităților de reglementare. Participanții la discuție au analizat cele mai grave probleme cu care se confruntă presa din Republica Moldova, dar și angajamentele pe care și le-a asumat Executivul în programul de guvernare, în august 2021, în raport cu comunitatea media.

Forumul Mass-Media, ediția 2022, eveniment care se desfășoară în perioada 22-23 noiembrie, este organizat de Consiliul de Presă și Freedom House, în parteneriat cu Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Electronice.     

Show More

💬 ...

Back to top button