Actualitate

Executivul a respins inițiativa deputaților BCS de a majora sancțiunile pentru calomnie, ca fiind „inoportună”

Guvernul consideră inoportună inițiativa legislativă elaborată de un grup de deputați din cadrul Fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) de a majora cuantumul sancţiunilor pentru injurie şi calomnie. Hotărârea pe marginea avizului negativ la proiectul de lege menționat a fost adoptată pe 22 iulie.

„Având în vedere necesitatea protecţiei libertăţii de exprimare, tendinţele promovate privind posibilitatea ca persoana să poată fi atrasă doar la răspundere civilă, precum şi abordările Consiliului Europei şi ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de a dezincrimina calomnia, propunerea de majorare a sancţiunii urmează a fi tratată cu maximă atenţie, fundamentată şi examinată suplimentar prin prisma necesităţii şi oportunităţii modificărilor propuse”, se menționează  în avizul Guvernului.

„Considerăm că inițiativa dată este inoportună”, a precizat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco în cadrul ședinței de Guvern. Membrii Guvernului au susținut această poziție.

Reamintim că, la sfârșitul lunii aprilie, un grup de deputați BCS au elaborat un proiect de lege care prevedea înăsprirea  sancțiunilor în cazul constatării injuriei și răspândirii informațiilor false și defăimătoare, inclusiv pe rețelele sociale. Autorii argumentau prin faptul că  „amenzile stabilite și încrederea în faptul că nu vor fi pedepsiți, permit utilizatorilor acestor rețele să insulte și să utilizeze calomnia împotriva persoanei sau grupului de persoane fără a purta vreo responsabilitate”. De asemenea, ei atrăgeau atenția asupra faptului că  „există țări, în care dacă ajungi să calomniezi pe cineva vei fi pedepsit conform Codului penal”.

Show More

💬 ...

Back to top button