Actualitate

Dosarul administratorului Jurnal TV, acuzat de calomnie și lipsit de dreptul de a ocupa funcții la radio și TV pentru jumătate de an, va fi rejudecat

Dosarul prin care administratorul postului Jurnal TV, Val Butnaru, a fost recunoscut vinovat de calomnie și privat de dreptul de a ocupa funcții la TV și radio pentru jumătate de an va fi rejudecată de prima instanță. Curtea de Apel Chișinău a admis recursul lui Val Butnaru. Decizia a fost luată de magistrați marți, 21 februarie, informează Jurnal TV

Potrivit hotărârii instanței de apel, dosarul va fi rejudecat de aceeași instanță de fond, dar va fi examinat de un alt complet de magistrați. 

„Cu regret, Curtea de Apel nu și-a exercitat pe deplin atribuțiile procesuale de a constata și nulitatea procesului-verbal și să pună punct acelui proces contravențional rușinos, pornit de autoritățile noastre împotriva lui Val Butnaru. Dar sperăm că în cadrul rejudecării cauzei, instanța va lua în calcul argumentele aduse de noi, dat fiind faptul că la prima judecare în fond a cauzei am fost ignorați. Considerăm în continuare că Val Butnaru nu este vinovat de săvârșirea niciunei fapte. Faptele imputate lui sunt inexistente, procedura de constatare a cestei contravenții a fost una vădit ilegală”, a comentat pentru Jurnal TVDumitru Pavel, juristul postului de televiziune. 

Media Azi a scris anterior despre faptul că, în 2022, Val Butnaru a fost amendat cu 4.500 de lei și privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în instituții audiovizuale pentru jumătate de an după ce a fost recunoscut vinovat de calomnie, printr-o hotărâre din 26 iulie 2022 a Judecătoriei Chișinău. 

Procesul contravențional a fost declanșat după ce un fost polițist, vizat într-o investigație a Jurnal TV, a depus o plângere la Poliție. Vitalie Grabovschi a acuzat Jurnal TV că a răspândit „informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”. „Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabandă cu țigări. Invocând încălcarea articolului 70 al Codului contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an”, scria atunci Jurnal TV.

La sfârșitul anului 2021, în privința lui Val Butnaru a fost întocmit un proces-verbal cu privire la contravenția de calomnie. Materialul a fost remis în instanță de polițistul Alexandr Spoialo, cu propunerea de a-l sancționa pe proprietarul canalului TV și a-l priva de dreptul de a desfășura activitatea pe un termen de un an. Instanța de judecată a considerat că vinovăția administratorului Jurnal TV a fost demonstrată pe deplin.  

În iulie 2022, organizațiile de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu hotărârea Judecătoriei Chișinău. „Privarea administratorului Jurnal TV de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții media constituie o măsură gravă și disproporționată, hotărârea Judecătoriei Chișinău instituind un precedent periculos pentru libertatea presei”, potrivit declarației ONG-urilor de media. De asemenea, organizațiile au solicitat organelor de drept care soluționează cauzele ce vizează contravenția de calomnie „să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației”.

Show More

💬 ...

Back to top button