Actualitate

Directorul Sputnik Moldova, declarat indezirabil și expulzat din Republica Moldova

Directorul agenției Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova și a primit interdicție de intrare în țară pentru un termen de zece ani, anunță Inspectoratul General pentru Migrație

Potrivit unui comunicat al instituției, Denisov, care este cetățean rus, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de zece ani și, conform procedurilor, a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova. „Măsura de îndepărtare a străinului  a fost dispusă în legătură cu  implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune  în pericol securitatea informațională a țării noastre”, explică autoritățile. 

Potrivit Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfăşurat, desfăşoară ori în privinţa acesteia există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

„Ofițerii serviciului de migrație au venit la Denisov acasă și, fără a-i permite să-și împacheteze lucrurile și să-și ia animalele de companie, a fost urcat într-o mașină și dus la aeroport cu ordin de deportare la primul zbor”, a informat redacția Sputnik Moldova în dimineața de 13 septembrie. Știrea mai precizează că rezoluția din procesul de deportare din țară datează cu 8 septembrie. 

Site-ul Sputnik.md a fost blocat la două zile de la invazia Federației Ruse în Ucraina, pentru promovarea „de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. După ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea portalului, în dimineața de 26 februarie 2022, agenția Sputnik Moldova anunța, în aceeași zi, că a lansat alte trei portaluri online. Mediacritica a scris ulterior că, abia peste un an, SIS a anunțat că a solicitat blocarea a cinci site-uri care „publică informaţii false în domeniul ce afectează securitatea națională”, fiind vorba de mai multe clone ale Sputnik.

Show More

💬 ...

Back to top button