Actualitate

CuSens câștigă în prima instanță litigiul inițiat de compania fondatoare a liceului „DaVinci” pentru că ar fi fost defăimată

Prima instanță a respins recent pretențiile împotriva redacției CuSens, înaintate de Guzun V.E. SRL – compania fondatoare a Liceului „DaVinci”. Litigiul vizează investigația „Parteneriatul intereselor private”, publicată în septembrie 2021, în urma căreia instituția media s-a ales cu tocmai patru dosare în instanța de judecată.

La 14 mai, magistrata Judecătoriei Chișinău Maria Muruianu a respins drept neîntemeiată cererea prin care compania protagonistă a investigației jurnalistice a cerut ca redacția CuSens să dezmintă anumite informații și să plătească prejudicii morale și materiale. Ancheta jurnalistică contestată se referă la trei parteneriate public-private, încheiate de primăria municipiului Chișinău. Jurnaliștii au arătat „cine sunt adevărații beneficiari” ai procesul de cedare către anumiți parteneri privați a unor „proprietăți de milioane”. 

În urma publicării investigației, redacția, dar și autoarele materialului, s-au ales cu tocmai patru dosare în instanța de judecată, conexate ulterior în trei cauze. Acestea au fost inițiate de Liceul „Da Vinci”, compania Guzun V.E. (fondatoare a liceului), Valeriu Guzun (fondator al Guzun V.E.) și Ion Guzun (tatăl lui Valeriu Guzun). 

„Se încearcă, astfel, intimidarea noastră. Noi, însă, știm că ne-am făcut onest și corect munca. Fiecare cuvânt este susținut de probe și documente. Prin urmare, avem certitudinea că această formă de hărțuire a jurnaliștilor prin intermediul instanțelor de judecată nu va funcționa în cazul nostru. Nu au cum să ne împiedice să ducem la bun sfârșit anchete care scot la lumină tot soiul de nereguli”, potrivit Olgăi Ceaglei, cofondatoare CuSens.

Cererea de chemare în judecată, înaintată de compania Guzun V.E., a fost respinsă de magistrata Maria Muruianu de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, la 14 mai. Hotărârea instanței poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data adoptării. 

Celelalte trei dosare se află încă în derulare, urmând a fi soluționate de magistrații Judecătoriei Chișinău. 

Show More

💬 ...

Back to top button