Actualitate

Convenția de la Tromsø. Grupul de specialiști privind accesul la documentele oficiale pe lângă Consiliul Europei și-a început activitatea 

La 31 martie 2022, în cadrul reuniunii Părților la Convenția Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale, cunoscută ca și Convenția de la Tromsø, au fost selectați cei zece membri ai Grupului de specialiști privind accesul la documentele oficiale, scrie Coe. Experta Veronica Crețu a fost aleasă în calitate de membră din partea Republicii Moldova. 

În conformitate cu prevederile Convenției de la Tromsø, membrii Grupului de specialiști privind accesul la documentele oficiale și-au început oficial activitatea la 1 aprilie 2022, pentru un mandat de patru ani, cu posibilitatea de reînnoire a mandatului. Potrivit informației publicate de Consiliul Europei, Republica Moldova se numără printre țările care au transmis deja rapoartele sale către secretariat.

Media Azi a scris în decembrie 2021 că autoritățile au fost îndemnate de mai mulți jurnaliști să ofere cât mai rapid presei acces la bazele de date cu informații de interes public. Îndemnul a fost făcut în cadrul unor discuții care s-au desfășurat în contextul în care a trecut un an de la intrarea în vigoare a Convenției de la Tromsø. 

Mai devreme, în cadrul unei ediții a emisiunii Media Azi, reprezentanta permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei a explicat mecanismul de evaluare a țării noastre la capitolul respectării dreptului de acces la informație odată cu intrarea în vigoare a actului oficial. 

Convenția Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale este primul instrument juridic internațional obligatoriu care recunoaște dreptul general de acces la documentele oficiale deținute de autoritățile publice. Documentul a intrat în vigoare pe 1 decembrie 2020, fiind ratificat de zece state, inclusiv Republica Moldova.

Show More

💬 ...

Back to top button