Actualitate

Contestația posturilor TV împotriva deciziei prin care CSE le-a suspendat licențele de emisie în decembrie 2022, respinsă de prima instanță

Instanța de judecată de fond a respins contestația a șase posturi TV ale căror licențe au fost suspendate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) în decembrie 2022. Decizia de a sista activitatea posturilor de televiziune a fost luată de CSE „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare”.

Posturile Primul în Moldova, Accent TV, TV6, Orhei TV, NTV Moldova și RTR Moldova au contestat separat decizia CSE în instanța de judecată la o zi după ce Comisia a emis dispoziția prin care le-a suspendat licențele de emisie pe perioada stării de urgență. Inițial, televiziunile reclamante au depus cererile la Curtea de Apel Chișinău, instanța competentă să examineze contestațiile împotriva actelor normative. 

Magistrații au conexat cele șase cauze în una singură și au expediat-o spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, pe motiv că dispoziția CSE este un act administrativ individual și nu normativ. Prin urmare, contestațiile împotriva unui astfel de document se judecă de către instanța de prim grad. 

Conform unei decizii din 9 ianuarie 2023, Grigorii Cazacu, magistrat al Judecătoriei Chișinău, a statuat că dispoziția CSE nu ar fi un act administrativ individual, ci act normativ care trebuie contestat la Curtea de Apel. Prin urmare, judecătorul instanței de fond a declarat conflict negativ de competență, a suspendat examinarea cazului și a expediat dosarul Curții Supreme de Justiție.

Curtea Supremă de Justiție a stabilit că acest caz este totuși de competența instanței de fond.

După ping-pongul între instanțele de judecată, cauza a ajuns din nou la magistratul Grigorii Cazacu de la Judecătoria Chișinău.

Pe 28 decembrie 2023, la mai bine de un an de la suspendarea licențelor, judecătorul a respins drept neîntemeiată plângerea depusă de reprezentanții posturilor Primul în Moldova, Accent TV, TV6, Orhei TV, NTV Moldova și RTR Moldova. Hotărârea motivată a fost publicată la 1 februarie 2024.  

Decizia poate fi atacată de furnizorii media vizați la Curtea de Apel Chișinău.

Show More

💬 ...

Back to top button