Actualitate

Contestația Jurnal TV împotriva sancțiunii impuse de CA pentru încălcarea legislației electorale, respinsă de instanțe

Instanțele de judecată au respins recent contestația Jurnal TV împotriva deciziei Consiliului Audiovizualului (CA) de a amenda postul de televiziune pentru că a comis o abatere de la legislația electorală. Sancțiunea a fost aplicată în legătură cu o ediție a programului „Ora de ras” din luna mai 2023, care îl viza pe primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, și care a fost difuzată în reluare la 8 octombrie, în campanie electorală. 

Decizia contestată de Jurnal TV a fost emisă în cadrul ședinței CA din 13 octombrie, în cadrul căreia a fost examinată plângerea Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN). Formațiunea politică a acuzat instituția media de încălcarea rigorilor privind reflectarea campaniei electorale, dar și că „a adus acuzații denigratoare și calomnioase” la adresa liderului Partidului MAN, Ion Ceban. 

Raportul de monitorizare al CA nu a atestat abateri de la obligația de a asigura informarea corectă a publicului, însă a constatat că Jurnal TV a încălcat prevederile legale care interzic instituțiilor media să difuzeze emisiuni ce se referă la concurenți electorali, dacă aceste programe nu au fost incluse în declarația privind politica editorială. 

În apărare, reprezentații Jurnal TV au argumentat că ediția monitorizată a programului „Ora de ras” a fost difuzată inițial în luna mai, atunci când Ion Ceban nu avea calitate de concurent electoral, „fiind un simplu primar”, iar materialul nu are nicio tangență cu calitatea lui electorală. 

În cadrul ședinței din 13 octombrie, membrul CA Eugeniu Rîbca a opinat că situația examinată nu a fost reglementată expres și previzibil în legislație. „Pe de o parte, vreau să dau dreptate reprezentantului petiționarului pentru simplul fapt că această categorie de emisiuni nu a fost inclusă în programele electorale – ceea ce este un absurd. (…) Totuși, (…) ce se întâmplă dacă, eventual, se aplică astăzi o sancțiune și mâine acest furnizor se adresează la noi cu o cerere ca să includem «Ora de ras» în programele electorale. Avem cinci categorii de programe audiovizuale în care «Ora de ras» cu siguranță nu se include”, a argumentat Rîbca. 

Decizia de sancționare a postului Jurnal TV cu o amendă în mărime de 10.000 de lei a fost luată cu votul a cinci membri CA din cei șase prezenți. 

Contestația Jurnal TV împotriva sancțiunii impuse de CA a fost respinsă de Curtea de Apel Chișinău la 19 octombrie, iar Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de recurs a instituției media la 24 octombrie. 

Show More

💬 ...

Back to top button