Actualitate

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor solicită investigarea morții a doi jurnaliști ucraineni găsiți în Iagodnoie și Bucea

Autoritățile ucrainene ar trebui să investigheze minuțios circumstanțele decesului jurnaliștilor Roman Nejiboreț și Zoreslav Zamoiskii și să stabilească dacă cei doi au fost persecutați pentru activitatea lor profesională. Totodată, cei care se fac vinovați ar trebui trași la răspundere, se arată într-o declarație de la mijlocul lunii aprilie a Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). 

Organizația scrie că trupul neînsuflețit al inginerului video de la postul de televiziune „Ditineți” (Дитинець) Roman Nejiboreț a fost găsit recent îngropat în satul Iagodnoie din Cernigov, iar cadavrul jurnalistului publicației „Informaționîi Portal” (Информационный портал) și „Gromada Prierpennia” (Громада Приірпення) Zoreslav Zamoiskii a fost găsit în Bucea, un oraș din apropierea capitalei Kiev. Sursa menționează că cadavrele lor au fost găsite de localnici după ce forțele armate ruse s-au retras din acele zone.

„Suntem profund întristați de moartea jurnaliștilor Roman Nejiboreț și Zoreslav Zamoiskii în Ucraina și solicităm autorităților ucrainene să investigheze cazurile fără întârziere și să stabilească dacă aceștia au fost uciși în semn de răzbunare pentru activitatea lor”, a declarat Gulnoza Said, coordonatoarea programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală, la New York. „Autoritățile ruse și ucrainene poartă responsabilitate pentru ca reprezentanții presei să poată lucra în siguranță în condiții de război”, a adăugat ea.

CPJ o citează și pe Tatiana Zdor, directoarea postului de televiziune Ditineți, care le-a declarat că soldații ruși au ocupat Iagodnoie pe 5 martie și i-au forțat pe locuitori să se adăpostească în subterane, confiscându-le telefoanele mobile. Potrivit Tatianei Zdor, Nejiboreț ar fi încercat să folosească un telefon de rezervă pentru a ascunde dovezile activității sale la Ditineți și și-a sunat mama pentru a-i cere să-și anunțe prietenii și colegii să-i șteargă numele din chat-urile de grup, inclusiv din grupul creat pentru lucrătorii televiziunii. Ea a afirmat pentru CPJ că forțele ruse l-au prins pe Nejiboreț sunându-și mama pe 5 martie și l-au îndepărtat de familia lui.

Zdor a mai spus că pe 6 aprilie, după ce forțele ruse s-au retras din oraș, voluntarii ucraineni au găsit cadavrul lui Nejiboreț într-un mormânt din Iagodnoie, cu răni la genunchi, provocate de împușcături, și mâinile legate. Într-o declarație a televiziuni Ditineț se afirmă că jurnalistul a fost ucis de „ocupanții ruși”.

Zdor a declarat pentru CPJ că Nejiboreț a plecat de la Cernigov la Iagodnoe cu familia, pe 24 februarie, și că rudele sale consideră că el a fost ucis între 5 și 9 martie. 

În cazul lui Zamoiskii, CPJ face trimitere la declarațiile Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina și ale consiliului orașului Irpin, potrivit cărora localnicii din Bucea au găsit cadavrul jurnalistului pe o stradă a orașului, la începutul lunii aprilie. Sursele nu au precizat data exactă când a fost găsit cadavrul.

Zoreslav Zamoiskii. Foto: Novyny.live

Fondatoarea site-ului de știri „Gromada Prierpennia”, Irina Fedorova, a declarat pentru Uniunea Jurnaliștilior că Zamoiskii a reflectat activitățile autorităților locale din regiune, din localitatea Bucea și orașul Irpin, în calitate de freelancer pentru instituția lor și pentru alte grupuri media locale. În declarația Uniunii se menționează că Zamoiskii a activat în calitate de activist, fără a preciza activitatea.  

Zamoiskii a reflectat în mod regulat războiul pe pagina personală de Facebook, unde avea aproximativ 1.000 de urmăritori. Ultima sa postare datează din 4 martie. 

Potrivit informațiilor publice, forțele armate ruse au ocupat Bucea între 27 februarie și 31 martie. Pe 12 aprilie, șeful administrației militare regionale de la Kiev, Oleksandr Pavliuk, a anunțat că forțele ruse ar fi ucis peste 400 de civili în timpul ocupării orașului.

CPJ a precizat că a transmis și solicitări de informație electronice autorităților regionale din Cernigov, Ministerului rus al Apărării, Administrației regionale de stat din Kiev și consiliului orașului Irpin pentru a obține comentarii, dar nu a primit niciun răspuns.Anterior, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că, în perioada în care orașul se afla sub controlul armatei ruse, „niciun localnic nu a avut de suferit din cauza acțiunilor violente”, menționând că fotografiile cu oamenii morți în haine civile au apărut în spațiul public în a patra zi după ce armata rusă a părăsit Bucea și când în oraș au ajuns ofițerii Serviciul de Securitate al Ucrainei și presa ucraineană, menționând că ar fi fost vorba de „provocări”. Reprezentanții ministerului au reținut și declarațiile din 31 martie ale primarului orașului Bucea, Anatolii Fedoruk, care „nu a menționat despre vreun localnic împușcat în stradă cu mâinile legate” și a confirmat că „niciun militar rus nu se află în oraș”.

Show More

💬 ...

Back to top button