Actualitate

Comisia Europeană, dată în judecată de NYT pentru refuzul de a publica mesajele dintre Ursula von der Leyen și președintele Pfizer

Cotidianul american The New York Times (NYT) a dat în judecată Comisia Europeană pentru refuzul  de a face publice mesajele dintre președinta instituției, Ursula von der Leyen, și președintele Pfizer, Albert Bourla. Cererea a fost depusă pe 25 ianuarie, informația fiind publicată pe 13 februarie în registrul Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit Politico.eu.

Potrivit sursei, NYT argumentează că Comisia Europeană are obligația legală să ofere acces la mesajele ce ar putea conține informații despre acordurile dintre UE și Pfizer de a cumpăra doze  de vaccin împotriva Covid-19 în valoare de miliarde de euro. Totuși, instituția media a refuzat să comenteze pentru Politico despre dosar: „The Times depune multe cereri în baza libertății de acces la informație și menține un registru activ în acest sens. Nu putem comenta în acest moment cu privire la subiectul acestui proces”.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul a spus că nu poate și nu are nicio obligație legală de a regăsi mesajele, fapt care a generat o reacție dură din partea ombudsmanului Uniunii Europene (UE) în iunie, scrie The Telegraph. Emily O’Reilly a inițiat ancheta după ce unui jurnalist al portalului Netzpolitik.org i-a fost refuzat accesul la aceste mesaje. În urma investigației, ea a constatat că Comisia Europeană nu a cerut în mod explicit biroului Ursulei von der Leyen să le caute, în timp ce executivul UE a afirmat că mesajele ar fi putut fi șterse din cauza „naturii lor efemere, de scurtă durată”.

O analiză NYT relevă faptul că, în plină pandemie, când prestatorul Astra Zeneca a anunțat o problemă de producție a vaccinurilor anti-Covid-19, Ursula von der Leyen a purtat negocieri prin mesaje telefonice cu președintele Pfizer, Albert Bourla, în vederea încheierii unui contract de livrare de vaccinuri pe termen lung. Această măsură a fost văzută drept una menită să restabilească încrederea în capacitatea președintei Comisiei Europene de a gestiona criza pandemică de coronavirus, conchidea NYT.

Show More

💬 ...

Back to top button