Actualitate

Cel puțin 57 de jurnaliști uciși în războiul dintre Israel și Gaza

Prima lună a războiului dintre Israel și Gaza este acum „cea mai mortală lună” pentru presă de când Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a început să documenteze decesele jurnaliştilor, în 1992. La data de 28 noiembrie, investigaţiile organizației arată că cel puţin 57 de jurnalişti şi angajați mass- media se numără printre cei peste 16.000 de morţi de la începutul conflictului declanșat pe 7 octombrie.

Dintre cei 57 de jurnaliști și lucrători media uciși, 50 erau palestinieni, patru israelieni și trei libanezi. În plus, 11 jurnaliști au fost răniți în timpul desfășurării misiunilor lor, iar alți trei au fost declarați dispăruți, ceea ce ridică îngrijorări semnificative privind siguranța lor. De asemenea, 11 jurnaliști au fost arestați. În paralel, reprezentanții presei se confruntă continuu cu multiple asalturi, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea membrilor familiilor lor.

Organizația precizează că nu este clar dacă toți jurnaliștii relatau despre conflict la momentul decesului, dar CPJ i-a inclus în listă atât timp cât investighează circumstanțele. Lista este actualizată în mod regulat.

Forțele israeliene au declarat agențiilor de presă internaționale că nu pot garanta siguranța jurnaliștilor care lucrează în Gaza, unde vineri a început un armistițiu. Gaza s-a confruntat, de asemenea, cu mai multe întreruperi ale comunicațiilor, iar jurnaliștii informează despre întreruperi ale conexiunilor telefonice și la Internet, în special în zona de nord.

„CPJ subliniază faptul că jurnaliștii sunt civili care desfășoară o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie țintiți de părțile aflate în conflict”, a declarat anterior Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al CPJ. „Milioane de oameni din întreaga lume se bazează pe reporterii din regiune pentru a avea acces la informații precise despre conflict. Jurnaliștii, ca toți ceilalți civili, trebuie să fie respectați și protejați”, a mai spus el. 

Show More

💬 ...

Back to top button