Actualitate

CA: „Au fost comise unele erori”. Amenda aplicată postului Elita TV, anulată după aproape șase luni

Consiliul Audiovizualului (CA) și-a anulat decizia de a sancționa postul de televiziune Elita TV pentru că nu ar fi respectat obligația de a uniformiza nivelul sonor al programelor audiovizuale cu cel utilizat în cazul difuzării publicității. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 12 mai.

La 23 decembrie 2022, CA a amendat furnizorul regional Elita TV cu 5.000 de lei. Decizia a fost luată după examinarea unui raport de monitorizare a zece posturi TV, care releva, între altele, că postul Elita TV ar fi comis devieri ale nivelului tăriei sonore atunci când a difuzat spotul „Moldova pentru Pace”, pe care CA l-a catalogat drept comunicare comercială audiovizuală. 

Decizia de sancționare a fost atacată în instanța de judecată la data de 9 februarie 2023. În contestația depusă, instituția media a argumentat că spotul video ce a fost difuzat cu devieri sonore minore se încadrează în categoria mesajelor de interes public și nu reprezintă o comunicare comercială, pentru difuzarea neconformă a căreia CA ar fi îndreptățit să aplice sancțiuni. Furnizorul a reamintit că, la 11 martie 2022, CA a recomandat tuturor posturilor TV să difuzeze câteva spoturi de promovare a campaniei „Moldova pentru Pace”, adică a unor mesaje de interes public. 

În cadrul ședinței CA din 12 mai 2023, Grigore Chițanu, șeful secției juridice a autorității, a propus membrilor să examineze oportunitatea anulării sancțiunii. „După analizarea cererii de chemare în judecată a fost constat că la adoptarea deciziei au fost comise unele erori”, a precizat el.

Decizia de anulare a sancțiunii impuse furnizorului Elita TV pentru (ne)respectarea obligației de a uniformiza nivelul sonor al programelor audiovizuale cu cel utilizat în cazul difuzării publicității a fost aprobată prin voturile tuturor celor șase membri prezenți la ședință.

Întrebat de membrul CA Ruslan Mihalevschi despre evoluția cauzei inițiate în instanța de judecată, care se află în prezent în examinare la Judecătoria Chișinău, șeful secției juridice a CA a precizat că decizia de anulare a sancțiunii va fi anexată la dosar și instanța va emite o încheiere prin care va înceta procesul.  

Show More

💬 ...

Back to top button