Actualitate

CA a interzis distribuirea canalului M-Mulit în Republica Moldova. Președinta CA va sesiza organele de drept cu privire la falsul de declarații

Consiliul Audiovizualului (CA) a interzis, în cadrul ședinței din 22 iulie, difuzarea postului de televiziune M-Mulit, după ce a constatat că acesta nu are licență valabilă pentru emisie. Potrivit deciziei, care a intrat în vigoare la data adoptării, distribuitorii de servicii media vor trebui să excludă acest canal din ofertele lor de servicii media retransmise.

Decizia a fost adoptată după examinarea unui raport de monitorizare a M-Mulit. CA a mai atestat că televiziunea a difuzat publicitate locală, deși pretinde că este un canal străin.

Monitorizarea M-Mulit („M-Мульт”), la capitolul respectării prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, a fost dispusă în ședința publică a CA din 1 iulie.  Rezultatele monitorizării au atestat că, în perioada 1-4 iulie, serviciul media de televiziune a difuzat comunicări comerciale pentru mai multe magazine, bănci comerciale și alți agenți economici.

CA a precizat că a anunțat  reprezentantul M-Mulit în Republica Moldova despre faptul că televiziunea a difuzat publicitate locală. Radio Star nu a reacționat la scrisoarea Consiliului. Mai târziu, a parvenit  poziția companiei Premiera TV, prin care a comunicat că publicitatea în cadrul M-Mulit este inclusă de Premiera TV în baza contractelor de colaborare cu mai multe agenții de publicitate din Republica Moldova. Totodată, Premiera TV susține că își desfășoară activitatea în conformitate cu Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, la care sunt părți Regatul Spaniei și Republica Moldova.

Ulterior, CA a încercat să afle cine este persoană juridică care asigură semnalul tehnic al televiziunii. Mai mult, Consiliul a solicitat autorității de reglementare în domeniul audiovizualului din Regatul Spaniei să comunice dacă compania Premiera TV Sl deține actul permisiv eliberat de autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului din Spania pentru M-Mulit. Comisia Națională a Pieței și Concurenței din Spania a comunicat următoarele: Acest furnizor nu este stabilit în țara noastră. Deși Ministerul Afacerilor Economice și Transformării Digitale este responsabil pentru gestionarea Registrului Furnizorilor de Servicii de Comunicare Audiovizuală, nu există informații despre acest furnizor pe site-ul acestui registru. La sfârșit, aș dori să vă informez că documentul atașat la scrisoarea dvs. este doar cererea depusă la registru, dar nu este o decizie de înregistrare adoptată de Ministerul Afacerilor Economice și Transformării Digitale”.

Astfel, potrivit CA, urmare a verificării paginii oficiale a Ministerului Afacerilor Economice și Transformării Digitale, compania Premiera SL nu se regăsește printre furnizorii care dețin licență de emisie eliberată de autoritatea competentă din Spania și  se constată că M-Mulit nu este un post de televiziune străin. 

Reprezentanții CA au mai precizat că, înainte de ședință, au primit o notificare de la Radio Star SRL, prin care au fost informați că Premiera TV a decis să suspende, din data de 25 iulie, difuzarea publicității adresate publicului în Republica Moldova. De asemenea, compania a anunțat că a încheiat un contract de deservire tehnică cu TV-Comunicații Grup care organizează transmiterea semnalului postului până la studii de emisie al distribuitorilor de servicii. Membrii CA au decis că vor reveni la subiect pentru a stabili cine dintre persoanele juridice se face vinovat în acest caz. Președinta CA, Liliana Vițu, a adăugat că va sesiza și organele de drept cu privire la uz de fals.

Show More

💬 ...

Back to top button