Actualitate

CA a avertizat public Jurnal TV în urma unei petiții depuse de colonelul Vitalie Grabovski

Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat public Jurnal TV în urma unei petiții depuse de Vitalie Grabovski, șef al Direcției Situații Excepționale a mun. Chișinău. Colonelul susține că a fost calomniat de postul TV prin difuzarea unor informații despre care spune că sunt false și potrivit cărora „ar fi implicat în afacerea cu contrabandă de țigări pe filiera Dubăsari”. Decizia a fost luată luni, 21 noiembrie.

CA a constatat că la difuzarea subiectelor despre Vitalie Grabovski, Jurnal TV nu a prezentat echilibrat opiniile celor vizați. „Prezența principalelor puncte de vedere aflate în opoziție contribuie la asigurarea informării corecte a consumatorilor de servicii media audiovizuale”, se arată într-un comunicat de presă al CA.

Astfel, CA a avertizat public Jurnal TV pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, potrivit cărora: „În cadrul programelor audiovizuale de știri și de dezbateri, de informare în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie sa fie respectate următoarele cerințe: a) asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

La 26 iulie 2022, administratorul postului de televiziune, Val Butnaru, a fost sancționat de instanța de judecată cu o amendă, fiind privat și de dreptul de a administra instituția timp de șase luni. Procesul contravențional a fost declanșat după ce Vitalie Grabovski, vizat într-un material realizat de postul de televiziune, a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Buiucani, invocând că a fost calomniat. Tot la 26 iulie 2022, Poliția a întocmit un alt proces-verbal în baza aceluiași articol din Codul contravențional – Calomnia, dând astfel curs solicitării înaintate de alți doi protagoniști vizați în materialele Jurnal TV.  

Anterior, ONG-urile de media au condamnat practicile de utilizare a contravenției de calomnie drept mijloc de intimidare a presei.

Show More

💬 ...

Back to top button