Actualitate

CA a amendat trei posturi de radio pentru întreruperea nemotivată a difuzării

Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat Radio Jean, Datina FM și Drive FM cu 47.000 de lei în total pentru că și-au întrerupt nemotivat activitatea pentru o perioadă mai mare de zece zile sau, intermitent, pentru mai mult de 30 de zile pe parcursul unui an. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CA din 11 august 2023, votul unanim al membrilor prezenți.

Amenzile au fost aplicate după ce, la 23 iunie 2023, Consiliul a dispus controlul posturilor Radio 7, Radio Jean, Datina FM și Drive FM. În iulie, CA a solicitat entităților care administrează aceste posturi (Fluctus SRL – Datina FM, Asociația Obștească „Autonomia Noastră” – Radio Jean, Lux Gsm SRL – Drive FM și AER Comunicații SRL – Radio 7) să ofere informații despre difuzările din perioada 1 ianuarie – 4 iulie 2023.

Totodată, CA a solicitat Serviciului Național de Management al Frecvențelor Radio să verifice dacă, pe mai multe frecvențe ale posturilor de radio Drive FM, Radio Jean, Datina FM și Radio 7, din diferite regiuni ale țării, au înregistrat întreruperi de difuzare și care a fost durata acestor întreruperi. În urma verificărilor, pe întreaga perioadă a monitorizării, Serviciul a constatat lipsa în eter a Datina FM, pe frecvența din Chișinău, Radio Jean – din Cahul,  Drive FM – din Taraclia și Căușeni. Radio Jean și-a întrerupt difuzarea pe frecvența din Baurci, în perioada 7 aprilie – 6 iulie 2023. În cazul Radio 7 nu au fost înregistrate întreruperi în perioada de monitorizare. Prin urmare, Fluctus SRL și Lux Gsm SRL a fost sancționate cu amenzi în valoare de 16.000 de lei fiecare, iar Asociația Obștească „Autonomia Noastră” – cu 15.000 de lei.

Posturile de radio au la dispoziție 30 de zile pentru reluarea activității.

La solicitarea lui Eugeniu Rîbca, membru CA, aceste posturi de radio vor fi verificate repetat în luna noiembrie. El a argumentat că frecvențele radio sunt un patrimoniu național pentru care se duce „o luptă”, iar neutilizarea acestora „nu își poate găsi justificare”.

Show More

💬 ...

Back to top button