Actualitate

Apel public al RFS: 24 de jurnalişti întemnițați în Iran sunt supuși unor condiții îngrozitoare

Organizația Reporteri fără Frontiere (RFS), ce are ca obiectiv apărarea libertății presei, atenționează, printr-un apel, despre „condițiile îngrozitoare” în care se află peste douăzeci de jurnaliști întemnițați în Iran. Potrivit RFS, acestora li s-ar încălca mai multe drepturi în închisoare, iar comunitatea internațională ar trebui să reacționeze și să exercite presiuni asupra autorităților iraniene.

Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, cu sediul central la Paris, 24 de jurnaliști închiși în prezent în Iran sunt supuși unor „condiții îngrozitoare” de detenție și li se refuză îngrijirea medicală de care au nevoie pentru a supraviețui, fiind bolnavi și într-o situație fizică și psihică „teribilă”. RFS solicită Organizației Națiunilor Unite să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestui „comportament criminal, care echivalează cu crimă de stat”. „Sunt complet inacceptabile metodele represive folosite de autoritățile iraniene cu scopul de a suprima disidenții și criticii întemnițați. Dreptul de acces la asistență medicală este încălcat, punând în mod deliberat viața jurnaliștilor în pericol. Deteriorarea condițiilor în care ei sunt deținuți reprezintă în mod clar o răfuială pentru încercările lor de a obține respectarea drepturilor elementare de la responsabilii de sistemul judiciar și penitenciar iranian”, se arată în mesajul RFS.

Reprezentanții organizației au precizat că, în timpul celei de-a 50-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, au alertat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului cu privire la situația „foarte gravă” a acestor jurnaliști. RFS consideră că asupra autorităților iraniene ar trebui pusă presiune ca să-și respecte obligațiile internaționale și ar trebui lansat un apel pentru eliberarea necondiționată a tuturor prizonierilor de conștiință din Iran. „Niciun jurnalist nu ar trebui să fie supus unei asemenea suferințe doar pentru că își face meseria”, consideră RFS. 

Potrivit Indicelui Libertății Presei din 2022 al RFS, Iran s-a clasat pe locul 178 din 180 de țări și teritorii analizate din lume.

Show More

💬 ...

Back to top button