Actualitate

Amenzi de 22.000 de lei pentru mai multe televiziuni care nu respectă propriile concepții de programe

Consiliul Audiovizualului a sancționat cu cate 5.000 de lei companiile Teleradio-Moldova, fondatoarea postului de televiziune Moldova 1, ProDigital, fondatoarea ProTV Chișinău, și Media Alternativa – proprietara postului TV8, pentru nerespectarea concepției generale a serviciului media audiovizual. Compania Real Radio, fondatoarea postului TV Familia, a fost sancționată cu 7.000 de lei pentru aceeași încălcare, în cadrul ședinței CA din 18 august 2023.

CA a decis să verifice respectarea concepției generale de către posturile Familia, Vocea Basarabiei, Art TV, BTV, ProTV Chișinău, TV8, TV Elita și Moldova 1 în luna iunie, pornind de la premisa că licențele de emisie pe care le dețin urmează să expire în 2024. În urma monitorizărilor efectuate, Consiliul a constatat că Moldova 1 a difuzat mai puține produse proprii, dar un volum de peste patru ori mai mare de emisiuni ale altor producători. Mai mult, deși s-a angajat să nu difuzeze programe ale entităților ce nu se află sub jurisdicția Republicii Moldova, televiziunea a pus pe post astfel de emisiun în proporție de 7% din volumul total avut în vizor. Moldova 1 nu a prezentat explicații către CA. 

Vocea Basarabiei a realizat cu aproape 6% mai puțină producție proprie decât era prevăzut inițial (96%), dar a pus pe post mai multe emisiuni de la alți producători, deși au indicat 0% la acest capitol în concepția inițială.  Nici această televiziune nu a oferit explicații pentru CA. 

În cazul ProTV Chișinău s-a constat, între altele, la capitolul programelor achiziționate, retransmise, preluate, că ar fi fost indicate 70%, cand de fapt au fost realizate aproape 55%. Postul a difuzat și mult mai puține programe culturale și educaționale decât și-a asumat inițial. Nici ProTV nu a venit cu o reacție la subiect. 

TV8, printre alte devieri, a realizat cu aproape 10% mai puțină producție proprie decât și-a asumat. În schimb, a difuzat cu aproape 20% mai multe emisiuni de la alți producători. S-au identificat devieri și în ceea ce privește volumul programelor de proveniență europeană, și al celor ale producătorilor străini. TV8 a justificat ponderea redusă a producției proprii prin încheierea sezoanelor unor emisiuni înainte de perioada de monitorizare – perioadă estivală cu o capacitate mai mică de producție. 

TV Elita și Familia de asemenea au înregistrat devieri în cazul emisiunilor proprii, al programelor informative și analitice, dar și în ceea ce privește filmele.  TV Elita și-a exprimat dezacordul cu unele dintre calculele CA. Art TV și BTV nu au prezentat înregistrările solicitate de CA. Prin urmare, autoritatea a hotărât să continue controlul în cazul BTV, așa cum aceștia nu au avut emisie în perioada de monitorizare, iar ART TV a fost sancționată cu 5.000 de lei pentru neprezentarea înregistrărilor.

În ideea de a încuraja producția proprie și cea locală a furnizorilor de servicii media audiovizuale, membrul CA Ruslan Mihalevschi a pledat pentru a nu-i sancționa pe cei care au difuzat mai multe astfel de emisiuni decât era indicat în concepție. „Problema noastră este că nu i-am disciplinat să anunțe CA despre schimbările cu care intervin în concepție, cu scopul de a primi aprobare”, a mai adăugat el. În schimb, mai mulți membrii CA s-au expus pentru amendarea celor care au realizat mai puține programe culturale și educaționale decât era prevăzut, precum și o mai mică pondere a programelor proprii.

Show More

💬 ...

Back to top button