Activistul de opoziție Roman Protasevici, grațiat de autoritățile din Belarus
Roman Protasevici, activist al opoziției din Belarus, a fost grațiat de autorități după ce, la începutul acestei luni, a fost condamnat la opt ani de închisoare. El a fost arestat după ce zborul său Ryanair a fost forțat să aterizeze în capitala Minsk, în mai 2021. Protasevici a mulțumit președintelui belarus Alexandr Lukașenko pentru grațiere, potrivit unui comunicat al BBC News, din dimineața zilei de 22 mai.
Protasevici a fost editor al canalului de telegram Nexta, cu sediul în Polonia, instituţie media care s-a remarcat prin opoziția sa faţă de realegerea, în 2020, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994. Acum doi ani, Roman Protasevici a fost scos cu forța și arestat, împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, la bordul avionului Ryanair. Zborul lor din Grecia către Lituania a fost brusc deviat către Minsk de forțele de control aerian din Belarus, sub pretextul unui atac cu bombă.
Opozantului regimului Lukașenko i se incrimina incitarea la revolte, solicitarea de sancțiuni împotriva Belarusului, crearea sau conducerea unui grup extremist, dar și conspirația de a prelua puterea. Pe 3 mai 2023, jurnalistul a fost condamnat de o instanță de la Minsk. Arestarea lui Protasevici și a partenerei sale a generat reacții critice la nivel internațional și a determinat Uniunea Europeană să impună sancțiuni împotriva liderului belarus. În 2020, serviciile de securitate ale statului l-au inclus pe jurnalist pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.
„Sunt incredibil de recunoscător țării și, desigur, președintelui personal pentru o astfel de decizie”, a spus Roman Protasevici, confirmând că tocmai ar fi semnat „documentele necesare” pentru grațierea sa, într-un video difuzat de agenția de știri de stat Belta.
Eliberarea lui Protasevici vine cu un val de incertitudine în legătură cu condițiile în care aceasta ar fi avut loc, așa cum comunitatea internațională bănuiește că activistul ar fi fost forțat să facă declarații pro-regim, accentuează BBC. De asemenea, nu este clar cum a fost tratat jurnalistul de către serviciile de securitate, dar se crede că după arestarea sa, acesta ar fi fost constrâns să facă mărturisiri și declarații la televiziunea de stat, prin care își cerea scuze.