Actualitate

A fost dat startul pentru înregistrarea la Forumul Mass-Media, ediția 2022  

Jurnaliștii, editorii, managerii media, alți colaboratori ai redacțiilor din Republica Moldova, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, ai agențiilor de publicitate și mediului academic aferent formării profesionale jurnalistice sunt invitați să se înregistreze la ediția 2022 a Forumului Mass-Media. Evenimentul va avea loc pe 22 și 23 noiembrie la Chișinău, se menționează într-un comunicat al Consiliului de Presă din Moldova. 

Potrivit organizatorilor, participanții vor fi selectați în urma înregistrării prealabile obligatorii pe pagina web oficială a Forumului, până pe 14 noiembrie 2022 inclusiv. 

Doritorii de a participa la lucrările Forumului Mass-Media 2022 trebuie să completeze formularul de pe site și să selecteze evenimentele la care doresc să participe în prima și în a doua zi. Circa 150 de participanți urmează a fi selectați. 

Forumul Mass-Media este convocat anual și include pe agenda sa probleme stringente ale comunității jurnalistice moldovenești, vizând consolidarea independenței editoriale și a calității presei. Jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților de reglementare vor participa la dezbaterile despre situația mass-mediei din Republica Moldova, jurnalismul pe timp de război, accesul la informația de interes public. 

Printre subiectele ce vor fi abordate în cadrul atelierelor sunt hărțuirea jurnaliștilor în mediul online, fenomenul „copy paste”, evitarea și gestionarea conflictelor de interese, moderarea comentariilor care incită la ură, epuizarea profesională și metodele prin care o putem depăși.

În prima zi a Forumului, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică pentru ultimii doi ani. În ziua a doua se vor desfășura activități tematice de networking pentru schimb de experiență și idei între colaboratorii media.

În acest an, Forumul Mass-Media va găzdui și două evenimente speciale: primul, dedicat jurnalismului de impact și anchetelor jurnalistice, cu lansarea „Cărții Negre a risipei banilor publici 2022” și anunțarea rezultatelor concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”, iar cel de al doilea se va referi la premierea câștigătorilor primei ediții a concursului „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”.

La eveniment vor participa experți din Germania, SUA, Marea Britanie, Polonia, România, Ucraina. Forumul își va ține lucrările în limba română, cu traducerea simultană în/din limbile rusă și engleză a sesiunii de deschidere și a unor ateliere cu experți străini.

Tradițional, la final va fi elaborată și adoptată Rezoluția Forumului Mass-Media 2022, care va include principalele idei și propuneri expuse de participanți în cadrul dezbaterilor și  atelierelor tematice. Documentul va fi transmis autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților europeni şi internaționali implicați în monitorizarea proceselor de democratizare  a Republicii Moldova.

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția curentă are loc în parteneriat cu Freedom House. 

În acest an, evenimentul se desfășoară cu suportul generos al Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Britanice la Chișinău (prin proiectul „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova/MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent), Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și DW Akademie (Germania).

Show More

💬 ...

Back to top button