How to

MOJO: 10 instrumente de editare video, care te pot ajuta să creezi un material dinamic

În contextul noilor tendințe tehnologice din jurnalism, smartphone-ul devine un instrument indispensabil pentru realizarea sarcinilor de lucru. Jurnalismul mobil (MOJO) vine cu din ce în ce mai multe instrumente menite să eficientizeze munca redacțiilor. Platforma Journalism.co.uk a compilat o listă de zece astfel de aplicații de editare video, disponibile și în versiune gratuită pe iOS și Android.

Splice

Aplicația este cel mai bine cunoscută pentru biblioteca sa de mostre muzicale bazată pe cloud. În timp ce versiunea gratuită permite doar editarea video de bază cu voice-over-uri și efecte sonore, versiunea Premium permite utilizatorilor să încarce muzică direct din bibliotecă în editorul video. Splice oferă o gamă largă de efecte, filtre și funcții. La fel cu multe alte instrumente din această listă, aplicația are o serie de posibilități de a modifica lungimea și a schimba ordinea clipurilor. Aplicația oferă și posibilitatea de probare gratuită a serviciilor sale, precum și versiunile plătite Lite și Premium.

Magisto

Deținut de Vimeo, Magisto este un editor video ce funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale. Trebuie pur și simplu să fie încărcate fragmentele video, aleasă tema, iar AI-ul va genera un clip scurt ce poate fi editat sau nu. În versiunea gratuită, materialul va fi marcat (cu watermark) și va avea o lungime limitată. Pentru 6.99 lire pe lună, marcajul dispare, iar utilizatorii dispun de mai multe funcționalități.

Capcut

Din moment ce este gratuită, Capcut este o aplicație de editare populară, dar și una multifuncțională, folosită frecvent pentru videoclipurile distribuite pe TikTok. Cu toate acestea, la sfârșitul videoclipului se adaugă un watermark. O caracteristică distinctă a ei este instrumentul beta AI writer. Acesta poate produce un scenariu pe baza câtorva sugestii, care, atunci când este importat în videoclip, poate fi folosit ca subtitrare editabilă, eliminând complet o etapă a procesului de lucru asupra produsului video. 

Adobe Premiere Rush

Această aplicație este similară versiunii de desktop a Adobe Premiere. Cu excepția faptului că pot fi importate resurse de pe dispozitivul mobil și apoi exportate direct pe rețelele sociale, Adobe Premiere Rush oferă o mulțime de piste video și audio pentru lucrări mai complexe. Versiunea gratuită oferă exporturi nelimitate, iar cea Premium are o serie de funcționalități și beneficii suplimentare, inclusiv posibilitatea de a sincroniza proiectele cu alte dispozitive.

LumaFusion

Aceasta este o aplicație de editare video completă, care asigură numeroase funcționalități odată ce este achiziționată. LumaFusion are practic tot de ce este nevoie pentru editarea video. Altfel spus, este o opțiune alternativă sigură pentru proiecte complexe, care implică mai multe suprafețe de lucru și resurse.

Filmora

Filmora este un editor video de încredere, cu o colecție bună de tranziții și opțiuni de videoclipuri din stoc. Este utilă pentru videoclipurile rapide. Pentru a elimina watermarkul din materialul video editat în versiunea gratuită a aplicației, este nevoie de o actualizare la versiunea plătită. De asemenea, este disponibilă înregistrarea gratuită la serviciul Wondershare, pentru subtitrare automată. Versiunea cu plată oferă posibilitatea de testare gratuită timp de trei zile.

InShot

Gratuită, aplicația vine la pachet cu reclame și watermark. Versiunea Premium, pe lângă eliminarea acestora, oferă mai multe instrumente și efecte. InShot este, de asemenea, disponibil și gratuit în primele trei zile de probă. Servește și ca editor de fotografii și creator de colaje. 

Filmmaker Pro

Acest editor video este conceput pentru a crea videoclipuri pentru platforme specifice, precum YouTube, TikTok sau Instagram. De asemenea, oferă posibilitatea de a importa videoclipuri gratuite direct de la furnizorul de imagini de stoc Pexels.

Vivavideo

O opțiune mai creativă, cu multe opțiuni și în versiunea gratuită. Vivavideo oferă posibilitatea de a schimba fundalul, de a deveni un avatar Pixar sau de a îmbunătăți videoclipul cu un pachet tematic. Ca și în cazul majorității instrumentelor, odată ce sunt plătite, funcțiile mai sofisticate devin disponibile.

Vixer

Acesta este un editor video cu cele mai bune funcții disponibile în versiunea plătită. Unele pot fi încercate și gratuit, dar cadrele utile pentru formatul Stories și muzică sunt protejate. Aplicația poate fi încercată gratuit în primele trei zile de utilizare.

***

Journalism.co.uk precizează că lista acestor instrumente gratuite de editare video a fost publicată pentru prima dată pe 7 august 2015, de Mădălina Ciobanu, și a fost actualizată pe 26 iulie 2023 de Jacob Granger, care a eliminat aplicațiile ce nu mai funcționează, incluzând și  o serie de platforme cu plată.

Show More

💬 ...

Back to top button