Ion Ceban, cu noi critici și avertizări la adresa presei care abordează problemele Capitalei. Reacția ONG-urilor de media
În cadrul ședinței săptămânale din 20 martie a serviciilor Primăriei Chișinău, Ion Ceban a lansat noi atacuri la adresa instituțiilor media care reflectă felul în care sunt gestionate un șir de probleme în Capitală. Între altele, edilul a solicitat viceprimarilor și șefilor de direcții să contracteze „în regim de urgență” servicii de monitorizare a tuturor informațiilor publice, dar și servicii juridice pentru apărarea „demnității și imaginii Primăriei Chișinău”. ONG-urile de media au condamnat campania de intimidare a lui Ion Ceban împotriva presei.
În debutul ședinței, Ion Ceban s-a declarat nemulțumit de mai multe materiale pe care le-ar fi urmărit în ultima perioadă și care vizează municipiul. „Acum că suntem în campania electorală, chiar am să vă rog, dacă facem reparații de milioane, să contractați servicii juridice pentru a vă apăra onoarea și demnitatea și pentru a monitoriza din scurt fiecare intervenție a fiecărui jurnalist. Repet, săptămâna trecută au fost peste 300 de știri negative”,a declarat primarul. El a lansat acuzații inclusiv la adresa furnizorului public de servicii media, spunând că „întreținem efectivul Teleradio-Moldova ca ei să spună multe minciuni de acolo, la fel și alte televiziuni și portaluri informaționale”.
Și la ședința de săptămâna trecută a serviciilor Primăriei Chișinău, din 13 martie, Ion Ceban s-a arătat deranjat de mai multe știri, reportaje și investigații publicate sau difuzate în presă, pe care le-a catalogat drept „minciuni”, „jumătăți de măsură”, „prostii” și „manipulare crasă”. În plus, el făcut legătura între presa „angajată” și campania pentru alegerile locale, susținând că media care ar scrie despre problemele din Capitală ar fi folosită drept instrument în această „vânătoare electorală”.
ONG-urile de media au subscris unei declarații prin care condamnă „comportamentul impropriu” al edilului. Potrivit acestora, Legea cu privire la libertatea de exprimare garantează oricărei persoane, inclusiv jurnaliștilor, dreptul de a critica statul și autoritățile publice. De asemenea, ONG-urile de media condamnă practicile de utilizare a resurselor administrative, inclusiv banii publici și timpul ședințelor autorității, pentru lansarea atacurilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor. „Aducem la cunoștința primarului municipiului Chișinău că prevederile Legii cu privire la libertatea de exprimare (art. 19) instituie clar că statul și autoritățile publice nu pot intenta acțiuni cu privire la defăimare și nu pot fi protejate de legea penală sau contravențională împotriva declarațiilor pretinse a fi defăimătoare”, se arată în declarație.