Actualitate

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, la Chișinău: Este important ca măsurile luate pentru garantarea securității naționale și a dreptului la libera exprimare să corespundă standardelor internaționale

„Găsirea echilibrului între securitatea națională și dreptul fundamental al cetățenilor la libera exprimare, în contextul combaterii dezordinii informaționale, poate fi o sarcină dificilă. Este important ca orice măsuri luate în acest sens să corespundă standardelor internaționale și să respecte principiile unui proces echitabil”, a declarat Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, în cadrul vizitei sale la Chișinău, care a avut loc în perioada 27 februarie – 3 martie.

Potrivit unui comunicat de presă al OSCE, în cadrul vizitei sale, Teresa Ribeiro s-a întâlnit cu mai mulți funcționari și demnitari, printre care reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și ai celui de Interne, Parlamentului, Președinției. De asemenea, ea a avut întrevederi cu directorul general al companiei Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, experți pe domeniul libertății presei, drepturilor omului, dar și reprezentanți ai sectorului media.

Ribeiro a discutat inclusiv despre reforma în curs a legislației privind accesul la informație și a subliniat importanța ca procesul să se desfășoare de o manieră incluzivă, prin consultări publice continue, iar mecanismul să fie implementat eficient. De asemenea, a fost abordat subiectul cadrului de reglementare a audiovizualului, în particular cel ce vizează independența serviciului public de radiodifuziune – Teleradio-Moldova, precum și a autorității de reglementare a domeniului – CA. Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei a reiterat că funcționarea ambelor instituții trebuie asigurată prin garantarea independenței, permițând astfel pluralismul de opinie și un mediu favorabil pentru libertatea presei.

Oficiului reprezentantului OSCE pentru libertatea presei observă evoluțiile mass-media în toate cele 57 de state membre ale organizației, avertizează cu privire la încălcările libertății de exprimare și a libertății presei și promovează respectarea deplină a angajamentelor OSCE în acest sens.

Show More

💬 ...

Back to top button