Romii ar avea nevoie de mai multă informație în limba maternă, potrivit unui studiu CJI
Circa 30% dintre romi nu pot găsi deloc informație în limba maternă, 39% o găsesc greu și doar 22% dintre ei susțin că identifică ușor sau foarte ușor astfel de informații. Concluziile aparțin unui studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, intitulat „Grupurile vulnerabile și/sau marginalizate în raport cu mass-media: acces, consum și alfabetizare media”.
Potrivit cercetării, romiise informează preponderent de la TV (65%) și de pe Telegram și Viber (58%), iar în proporție mai mică din podcasturi, de la organizațiile neguvernamentale care reprezintă acest grup etnic și din reviste.
Respondenții din această categorie se consideră mai bine informați datorită inițiativelor societății civile și informațiilor apărute în presă (72%), iar 52% au confirmat că au încredere medie și mare în sursele mass-media din Republica Moldova. Cea mai mare încredere romii o au, totuși, în informațiile pe care le recepționează de la membrii familiei, colegi, rude și vecini
Tipurile de informații căutate de persoanele din grupul analizat în sursele mass-media se referă la știri și evenimente actuale din Republica Moldova (70%) și din întreaga lume (51%); mai puțin – din categoria știință și tehnologie (9%) și sport (7%). În schimb, ei se interesează în proporție de 83% de informații despre cultura și tradițiile romilor, iar 53% dintre ei consumă mai multe surse de informație.
Respondenții studiului cantitativ au fost întrebați despre cât de ușor pot să găsească informații în limba lor maternă. Astfel, 30% dintre romi au spus că nu pot găsi deloc așa informație, iar 39% au declarat că o găsesc greu. Doar 22% dintre romi au spus că identifică ușor sau foarte ușor informații în limba romă, iar 9% nici nu le caută.
Un alt aspect vizează gradul de dificultate în identificarea informațiilor despre regiunea sau localitatea în care locuiesc respondenții. Și în acest caz, cel mai dificil le este romilor: 40% dintre ei spun că e greu sau imposibil să găsească informații despre regiunea unde locuiesc, iar 6% nici nu caută așa informații. Pentru comparație, doar 10% dintre refugiați reclamă dificultăți în găsirea informațiilor despre regiunea unde locuiesc la moment. Anumite dificultăți întâmpină persoanele cu dizabilități – fiecare al cincilea dintre ei are dificultăți de identificare a unor astfel de informații, ca și 19% dintre persoanele în etate.
La întrebarea „Cât de ușor găsiți informații utile pe care le puteți înțelege fără dificultăți?”, o treime din respondenții de etnie romă au răspuns că le este greu sau foarte greu să obțină informații utile și clare. La fel, romii sunt printre cele mai vulnerabile categorii în ceea ce privește depistarea știrilor care manipulează. O parte din refugiați (11%), persoane în etate (14%) și persoane cu dizabilități (14%) de asemenea întâmpină astfel de dificultăți.