Actualitate

NTV Moldova, amendat cu 6.000 de lei pentru reflectarea dezechilibrată a opiniilor într-o știre cu caracter conflictual 

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune NTV Moldova, în ședința din 28 octombrie, urmare a sesizării asociației obștești Comunitatea Watchdog.md. Petentul invoca încălcarea de către acest radiodifuzor a prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA) privind informarea corectă într-o știre pe care a difuzat-o pe 15 septembrie, în cadrul principalului buletin informativ al zilei, de la ora 19:00.

Alexandru Antocean, șeful Direcție control servicii media audiovizuale, a menționat, în raportul de monitorizare privind controlul inițiat de CA la subiect, că știrea difuzată pe 15 septembrie se referea la depunerea moțiunii de cenzură din partea deputaților fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Monitorizarea a arătat că materialul vizat s-a axat pe o singură opinie într-un subiect conflictual, împiedicând astfel beneficiarii de informație să-și formeze părerea despre cele relatate. 

Mai exact, în debutul știrii, prezentatorul a afirmat următoarele: „Vot de neîncredere pentru Guvernul condus de Natalia Gavrilița. O moțiune de cenzură a fost depusă în Parlament de deputații BCS. Autorii moțiunii declară că, în prezent, țara se confruntă cu riscuri majore pe termen scurt și mediu peste care se suprapun amenințări pe termen lung pentru care nu au fost găsite soluții”. Potrivit monitorilor, afirmația „vot de neîncredere” este ambiguă și lipsită de exactitate, întrucât votul de neîncredere a fost acordat doar de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. În continuare, reporterul menționează că deputații semnatari mai declară că „de la  preluarea guvernării Cabinetului Gavriliță, țara trăiește într-o continuă criză, care a sărăcit populația”. În context, postul a prezentat declarațiile deputatului socialist Vasile Bolea, făcute în plenul Parlamentului, potrivit căruia „Republica Moldova este condusă în acest moment de un guvern care nu mai are legitimitate, deoarece îi lipsește susținerea suveranului în acest stat, susținerea poporului”. 

„NTV Moldova a prezentat știrea unilateral, fără a cere reacția Guvernului Republicii Moldova. Astfel, a fost încălcat principiul imparțialității și al echilibrului, precum și al favorizării liberei formări de opinie”, a explicat Antocean.  

Într-o scrisoare expediată la adresa CA, compania Exclusiv media a informat Consiliul că o reacție din partea prim-ministrei Natalia Gavrilița a fost publicată de NTV Moldova în buletinul de știri din 23 septembrie. În aceeași scrisoare, compania solicita o soluționare amiabilă a sesizării.  

Deși legea conține prevederi privind soluționarea amiabilă, acestea, potrivit CA, nu sunt aplicabile în cazul dat, deoarece se referă la situațiile în care sunt aduse acuzații personale la adresa petiționarului, iar sesizarea depusă de Wachdog.md privește un subiect de informare a populației în momentul în care chestiunea era în dezbatere publică. Cu privire la faptul că reacția prim-ministrei Natalia Gavriliță a fost pusă pe post peste o săptămână, CA a reamintit că la realizarea unui reportaj „un jurnalist de bună credință va încerca să solicite opinia pentru reflectarea obiectivă și corectă a evenimentelor, dar nu va aștepta reacția celui acuzat”.

Membrii CA au fost de acord cu rezultatele monitorizării efectuate de Direcția control servicii media. Eugen Rîbca a subliniat că în știre „se atestă o situație conflictuală”, prin urmare, era necesar să fie prezentă și opinia Guvernului. Ruslan Mihalevschi a fost de părerea că postul ar fi trebuit să solicite cel puțin poziția serviciului de presă al Guvernului, în încercarea de a fi echilibrat. 

În opinia vicepreședintei CA, Ana Gonța, afirmația din debutul știrii: „Vot de neîncredere pentru guvernul condus de Natalia Gavrilița” este falsă. „A depune o moțiune de cenzură în Parlament și a vota pentru sau împotriva ei sunt lucruri absolut diferite”, a subliniat ea. În ceea ce privește acuzațiile aduse la adresa guvernării de către deputatul Vasile Bolea, precum că Guvernul nu ar avea legitimitate politică, Ana Gonța le-a calificat drept afirmații neechilibrate, iar Larisa Turea a fost de părerea că știrea examinată este o „dezinformare premeditată”.  „Chiar și această informație, precum că Guvernul nu are legitimitate, este eronată din start pentru că Guvernul a fost votat în Parlament, deci are legitimitate”, a concluzionat ea. 

Membra CA Tatiana Crestenco a avut o opinie diferită. „Îmi permit să nu fiu de acord cu concluzia monitorilor”, a spus ea în intervenția prin Skype din cadrul ședinței. Tatiana Crestenco a comparat știrea examinată în ședință cu un alt material din buletinul de știri al NTV Moldova, în care doi miniștri, al Muncii și al Finanțelor, s-au expus pe marginea compensațiilor oferite de Guvern și în care, potrivit ei, jurnalistul nu a invitat alte persoane, nici măcar cetățeni de rând. 

În replică, vicepreședinta CA și alți membri ai CA i-au explicat că știrea despre compensații este una informativă, nu conflictuală, prin urmare, jurnalistul nu avea obligația să ceară o altă opinie. 

Cu patru voturi pro și două împotrivă, membrii CA au aplicat NTV Moldova o amendă de 6.000 de lei. Precizăm că, în luna iunie, postul a fost sancționat cu avertizare publică pentru încălcarea aceluiași articol. 

Show More

💬 ...

Back to top button