Actualitate

Jurnalista Ecaterina Andreeva din Belarus a fost condamnată la opt ani de închisoare

Jurnalista Ecaterina Andreeva a fost condamnată la opt ani și trei luni de închisoare în Belarus, scrie Euroradio.fm. Sursa menționează că ea a fost găsită vinovată de „predarea secretelor de stat ale Republicii Belarus unui stat străin, unei organizații internaționale sau străine sau reprezentanților acestora”.

În primăvara anului 2022, publicul a aflat că Andreeva este acuzată de „trădare de stat”. În februarie, ea a fost transferată din colonia corecțională Gomel nr. 4 în izolatorul de anchetă penală din același oraș. Procesul de tip închis a început pe 4 iunie. Jurnaliștii notează că nu este cunoscută esența acuzației, iar dosarul este administrat de un departament al Comitetului Securității Statului (KGB) din regiunea Gomel.

Potrivit Euroradio, Andreeva se află în închisoare din 15 noiembrie 2020. Publicația a precizat că, în februarie 2021, ea a fost condamnată la doi ani de închisoarea pentru transmisiunea în direct a unui miting în memoria unui protestatar decedat la Minsk. Andreeva împreună cu Daria Ciulițova au fost găsite vinovate de „organizarea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică”. Ambele au pledat nevinovate. Ecaterina Andreeva urma să fie eliberată pe 5 septembrie 2022.

Într-un comunicat, Amnesty International a condamnat procesul lui Andreeva, despre care susține că este „politic” și o „farsă”.

Show More

💬 ...

Back to top button