Poliția militară din Israel nu ar dori inițierea unei anchete penale în cazul uciderii jurnalistei de la Al Jazeera
Poliția militară din Israel nu va porni o anchetă penală în privința uciderii jurnaliste Shireen Abu Akleh de la postul de televiziune Al Jazeera, care s-a întâmplat săptămâna trecută, în pofida bănuielilor că ea ar fi putut fi împușcată de un militar israelian, scrie The Times Of Israel cu referire la un raport citat de ziarul Haaretz.
În raportul citat de publicație se arată, fără indicarea sursei, că procurorii militari nu ar considera că există bănuieli de comitere a crimei în cazul decesului jurnalistei.
Publicația mai scrie că armata investighează moartea lui Shireen Abu Akleh, dar nu pe căi legale. O anchetă preliminară israeliană arată că ar exista două versiuni cu privire la cine a cauzat moartea reporteriței în timp ce au avut loc schimburi de focuri în Cisiordania. O versiune se referă la un schimb de focuri de armă haotic din partea palestinienilor, iar alta la un posibil foc de lunetă greșit din partea armatei israeliene (Tzahal) în timpul luptei.
Ziarul Haaretz a indicat însă un alt posibil motiv cu privire la decizia de a nu deschide o anchetă a Poliției militare: o astfel de investigație ar necesita interogarea trupelor militare care au participat în luptă prudent, ceea ce posibil ar stârni controverse în societatea israeliană. În raport se remarcă, totuși, că o astfel de decizie, cel mai probabil, ar stârni critici serioase la Washington. Shireen Abu Akleh deținea și cetățenie americană.
Shireen Abu Akleh, cu o experiență de 25 de ani la Al Jazeera, a fost ucisă pe 11 mai în timp ce informa despre o operațiune militară israeliană la Jenin, când ar fi avut loc ciocnirile dintre trupele israeliene și oameni înarmați palestinieni.
Oficialii și martorii palestinieni, inclusiv jurnaliştii care erau cu ea, susțin că ea fost ucisă de focul armatei și că alături nu erau oameni înarmați.
Israelul a cerut să fie creată o anchetă comună cu palestinienii, spunând că glonțul trebuie analizat de experți în balistică pentru a ajunge la concluzii ferme. Oficialii palestinieni au refuzat, spunând că nu au încredere în Israel, și au invitat alte țări să se alăture anchetei.