Proiectul de lege privind „agenții străini”: CNA și juriștii Parlamentului critică inițiativa

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Direcția Generală Juridică a Parlamentului au emis avize critice pe marginea inițiativei deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) privind reglementarea „agenților străini”. Inițiativa a fost condamnată anterior de mai multe ONG-uri de media și organizații ale societății civile.
Inițiativa privind „statutul agenților străini” a fost înregistrată în Parlament la 28 martie, de șase deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS): Constantin Starîș, Inga Sibova, Nicolai Rusol, Valeriu Muduc, Vladimir Voronin și Diana Caraman.
Potrivit proiectului de lege, „agenții străini”, adică persoanele a căror minim jumătate din venituri provin din finanțare externă („și care desfășoară activități ce influențează viața politică, economică, socială sau educațională”) vor avea obligația să se înregistreze într-un registru gestionat de „Comitetul pentru Controlul Influenței Străine” în termen de 30 de zile de la „primirea finanțării străine”. La fel ca în Federația Rusă, entitățile ar trebui să-și marcheze produsele informaționale cu eticheta „agent străin”. Nerespectarea unor cerințe descrise în inițiativă presupune amenzi de 50.000 – 200.000 de lei, blocarea conturilor bancare, confiscarea sumelor nedeclarate, lichidarea entității etc.
Anterior, 135 de organizații ale societății civile au condamnat demersul, calificând proiectul drept „o manifestare a disprețului față de drepturile fundamentale ale omului și libertatea presei”.
CONCLUZIILE CNA
În raportul său, CNA atenționează că reglementările propuse în proiectul de lege privind „agenții străini” sunt formulate într-un mod vag și confuz, ceea ce creează riscul instituirii unor proceduri arbitrare, discreționare și predispuse la abuzuri. Potrivit CNA, proiectul de lege ar putea prejudicia grav interesul public.
Printre principalele obiecții formulate de CNA se numără bunoară impactul negativ asupra ONG-urilor autohtone. Marea majoritate a organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova riscă să fie incluse în categoria „agenților străini”, întrucât se încadrează ușor în definiția propusă de către deputații BCS. În plus, implementarea unei astfel de legi ar putea determina ONG-urile să renunțe la finanțările externe pentru proiecte din domenii esențiale, de teama stigmatizării și a sancțiunilor prevăzute.
La fel, CNA critică nota de fundamentare a proiectului, considerând-o insuficient argumentată, și invocă incoerență legislativă, pentru că documentul nu este armonizat cu politicile statului și cu cele ale Uniunii Europene în materie de drepturi și libertăți fundamentale. Potrivit instituției, această lipsă de coerență afectează interesul public și pune în pericol drepturi precum libertatea de asociere, libertatea presei și libertatea de exprimare. Autorii avertizează că proiectul contravine Constituției Republicii Moldova, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Convenției Europene a Drepturilor Omului, dar și se referă la riscuri de corupție și disfuncționalități instituționale.
OPINIA JURIȘTILOR PARLAMENTULUI
Direcția Generală Juridică a Parlamentului Republicii Moldova a emis și ea un aviz critic asupra proiectului de lege. Și în acest caz se invocă definițiile vagi și ambigue, incompatibilitatea cu standardele internaționale, încălcarea drepturilor fundamentale sau riscurile de abuzuri și corupție.
Autorii subliniază că termenii utilizați în proiect, precum „agent străin” și „influență străină” sunt formulați într-un mod lipsit de claritate, ceea ce poate duce la interpretări arbitrare și aplicări abuzive ale legii. Direcția juridică mai atrage atenția că prevederile proiectului pot încălca drepturi fundamentale garantate de Constituția Republicii Moldova, cum ar fi libertatea de exprimare, libertatea de asociere și dreptul la un proces echitabil, iar faptul că proiectul nu este aliniat cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova poate afecta negativ imaginea și angajamentele internaționale ale țării noastre.