Mesaje „în numele celor care nu mai pot”. Protest simbolic al jurnaliștilor în fața Ambasadei Federației Ruse, de Zilele Libertății Presei

Câțiva zeci de jurnaliști, activiști civici și reprezentanți ai societății civile s-au adunat marți dimineață în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău pentru a protesta împotriva cenzurii, războiului și represiunii libertății de exprimare, dar și pentru a-și manifesta solidaritatea cu jurnaliștii reduși la tăcere sau eliminați din spațiul public. Acțiunea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în contextual Zilelor Libertății Presei.
Evenimentul s-a desfășurat sub genericul „Scriem în numele celor care nu mai pot”. Pe un panou alb, amplasat în fața misiunii diplomatice, participanții au scris mesaje de protest sau solidaritate. „Libertatea e libertate și dincolo de moarte!”, ,,Vreau să-i aud pe cei care nu pot vorbi!”, ,,Jurnalismul nu e crimă. Kremlinul – DA!” sau „Jurnaliștii nu mor niciodată!” s-au numărat printer mesajele scrise cu carioci albe, legate cu panglici negre – simbol al doliului colectiv în fața pierderii libertății de exprimare și a jurnaliștilor uciși sau încarcerați.
Printre participanți s-au numărat jurnaliști consacrați, reporteri, activiști civici, dar și cetățeni de rând. Aceștia au scris pe panou mesaje precum. După acțiune, mesajele colectate urmează să fie transmise oficial Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.
Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, a explicat că prin această acțiune organizatorii au dorit să readucă în atenție pericolele la care sunt expuși jurnaliștii din regimuri autoritare.
„Zeci de colegi jurnaliști din Ucraina, dar și din alte țări au murit în acest război. Aici ne referim și la cei care au fost condamnați în Rusia, fiindcă au avut curajul să spună adevărul și acum nu mai pot scrie. Prin mesajele afișate aici, denunțăm dezinformarea, falsurile și propaganda rusească, care invadează nu doar Republica Moldova, ci și multe țări europene”, a declarat ea.
Pe lângă dimensiunea simbolică a evenimentului, mai mulți jurnaliști prezenți în fața ambasadei au remarcat și provocările interne cu care se confruntă presa independentă din Republica Moldova. „Securitatea jurnaliștilor este, în prezent, unul dintre cele mai vulnerabile aspecte în Republica Moldova. Observăm o creștere constantă a atacurilor cibernetice îndreptate împotriva jurnaliștilor, inclusiv cazuri de furt de identitate, amenințări și hărțuire online, venite din partea diferitor actori. Dar și în viața reală, atunci când sunt prezenți la ședințele de judecată, jurnaliștii sunt adesea intimidați și descurajați”, afirmă Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă.
Iar jurnalista Malvina Cojocari de la proiectul media CU SENS a atras atenția asupra importanței apărării dreptului la exprimare în spațiul public. „Este necesară o prezență mai consistentă a forțelor de ordine la proteste și alte manifestații publice. Mai mulți polițiști și carabinieri ar trebui să fie mobilizați pentru a garanta securitatea publică, să poată interveni prompt și să asigure protecția jurnaliștilor prezenți la fața locului”.
Acțiunea din 6 mai face parte dintr-o serie de evenimente organizate de CJI și alte ONG-uri de media în cadrul Zilelor Libertății Presei, care vor continua până pe 31 mai. În cadrul acestora, CJI a lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2024 – 3 mai 2025, semnat de mai multe organizații de media.
Data de 3 mai este recunoscută internațional drept Ziua Mondială a Libertății Presei, fiind instituită de ONU în 1993.