Actualitate

Curtea de Apel a respins contestațiile lui Igor Dodon, care acuza Moldova 1 de agitație electorală în ziua alegerilor prezidențiale

Curtea de Apel a respins contestațiile depuse de către președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, cu privire la pretinsele încălcări ale postului public de televiziune Moldova 1 în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Hotărârea a fost emisă la 13 noiembrie. 

La data de 5 noiembrie, Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), a depus două contestații la Comisia Electorală Centrală, redirecționate ulterior Consiliului Audiovizualului (CA), prin care a cerut recunoașterea faptului că în ziua de 3 noiembrie, în timpul desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, postul public de televiziune Moldova 1 a difuzat două interviuri în care s-ar fi făcut agitație electorală. Este vorba de interviurile cu interpretul trupei Bi-2 Egor Bortnik și cântăreața letonă Laima Vaikule. Pentru că cei doi artiști au vorbit despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană, PSRM consideră că aceștia au făcut agitație în favoarea candidatei Maia Sandu, „ceea ce i-a oferit avantaje considerabile”. 

Printr-o decizie din 8 noiembrie, CA a respins contestațiile lui Igor Dodon, argumentând că „în cadrul acelor programe nu a fost dat numele unui concurent”. Mai mult, autoritatea din audiovizual a comunicat că, după ce a analizat programele electorale ale Maiei Sandu și Alexandr Stoianoglo, ambii candidați pledau pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. „Respectiv, nu se poate reține argumentul contestatarului de promovare a unui candidat anume”, a concluzionat Consiliul. 

Nemulțumit de decizia CA, pe 11 noiembrie, Igor Dodon s-a adresat în instanță. În hotărârea lor, judecătorii Curții de Apel au argumentat că pentru a constata „caracterul de agitație electorală este obligatoriu să fie prezent scopul de a determina alegători să voteze pentru un concurent sau altul, fapt care lipsește în cazul programelor indicate de reclamant”. Magistrații consideră că interviurile difuzate „au un caracter general, iar din conținutul acestora nu se desprind apeluri, declaraţii, precum şi acţiuni de difuzare a informaţiei care au scopul de a-i determina pe alegători să îşi dea votul pentru unii sau pentru alţi concurenţi electorali”.

Și în răspunsul său către CA, Teleradio-Moldova amintește că Alexandr Stoianoglo, în timpul dezbaterilor electorale din 29 octombrie 2024, i-a propus Maiei Sandu semnarea unei declarații comune „privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova”. De aceea, Moldova 1 consideră că „promovarea dezideratului integrării europene nu a favorizat și nu a defavorizat niciun concurent electoral în turul doi al alegerilor prezidențiale”. 

Show More

💬 ...

Back to top button