Actualitate

756 de încălcări ale libertății presei în UE și țările candidate în prima jumătate a anului 2024. Situația în Republica Moldova

În prima jumătate a anului 2024, Republica Moldova s-a numărat printre țările în care s-au înregistrat modificări legislative ce ar putea restricționa libertatea presei și libertatea de exprimare, arată raportul unui consorțiu de organizații internaționale de media care au documentat și analizat încălcările înregistrate pe platforma sa de cartografiere a libertății presei în statele membre ale Uniunii Europene și în țările candidate. 

Raportul organizațiilor partenere din Media Freedom Rapid Response (MFRR), lansat la mijlocul lunii septembrie, relevă evoluții îngrijorătoare în ceea ce privește libertatea presei în cele 35 de state vizate. 756 de alerte au fost înregistrate în primele șase luni ale anului 2024. Aceste încălcări au afectat 1.212 persoane sau entități din domeniul mass-media. 474 dintre aceste alerte au fost înregistrate în statele membre ale UE, în timp ce 282 au avut loc în țările candidate.

Intimidările și amenințările au fost cele mai frecvente forme de încălcare a activității jurnaliștilor, arată documentul, urmate de acțiunile de blocare a activității media. Atacurile fizice au scăzut în această perioadă, dar rămân un motiv de îngrijorare. Totodată, 143 de încălcări au fost comise de oficiali guvernamentali și publici, „marcând o tendință îngrijorătoare”, iar 24,6% dintre alerte au vizat mediul online, acesta fiind cel mai frecvent context în care au avut loc încălcări ale libertății presei. 

În ceea ce privește Republica Moldova, autorii o identifică printre țările unde noi inițiative legale amenință libertatea presei și libertatea de exprimare, de rând cu Slovacia, Georgia, Italia, Franța, Turcia, Albania, Croația, Ucraina, Spania și Franța. „Unele dintre aceste măsuri juridice includ așa-numitele legi privind agenții străini, care amintesc de cele din Rusia, și acte legislative care subminează independența și modelele de finanțare ale serviciilor publice de radiodifuziune”, remarcă raportul

În această perioadă au fost documentate 15 încălcări ale libertății de exprimare în Republica Moldova. 

Media Freedom Rapid Response (MFRR) urmărește, monitorizează și reacționează la încălcările libertății presei și a mass-media în statele membre ale UE și în țările candidate. Proiectul, demarat în 2020, este gestionat de o alianță condusă de Centrul European pentru Libertatea Presei și Media (ECPMF), care include mai multe organizații neguvernamentale din domeniu. 

Show More

💬 ...

Back to top button